Vineri, 17 februarie, la deschiderea oficială a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, este așteptată cea mai mare aglomerare de persoane în zona Pieței Unirii.
Reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș și ai Direcției Poliției Locale Timișoara au prezentat cu o săptămână înainte măsurile luate pentru menținerea ordinii și siguranței publice. Pe scurt, au fost alocate efective mărite, vor fi două puncte principale de informare și asistență în Piața Unirii și Piața Libertății, dar și un spital mobil în Piața Mărăști.
„Intră în atribuțiile Jandarmeriei Române să asigure ordinea și siguranța publică atunci când vorbim despre un public numeros. Înainte de acest eveniment am organizat ședințe de cooperare cu toate forțele și structurile care participă. Ultima ședință a fost chiar ieri, când am stabilit concret toate măsurile. Asigurarea ordinii publice se face în sistem integrat. Noi nu am identificat până acum situații de risc sau vulnerabilitate care să îi pună în pericol pe participanți. Dar, preventiv, vom aloca un număr sporit de forțe de ordine.
Anumite forțe de ordine vor fi la vedere, în puncte cheie, pentru un plus de siguranță și încredere pentru public. Nu vrem să speriem pe nimeni. În punctele de informare va fi prezent și câte un jandarm pentru a interacționa cu cetățenii. Cred că sunt create toate condițiile pentru buna desfășurare a acestei manifestări”, a declarat inspectorul șef Nicolae Slev de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș.
Pe tot parcursul evenimentului, cca. 150 de jandarmi vor fi numai în Piața Victoriei și Piața Unirii, asistați de polițiști locali și colegi de la IPJ Timiș, în total 300-350 de forțe de ordine. Acestora li se adaugă 200 de voluntari – dintre care 40 sunt coordonatori de echipe – care vor supraveghea și ei buna desfășurare a TM2023. Voluntarii vor putea fi recunoscuți după echipamentul galben, cu logo 2023.
Attila Hajdu, directorul Poliției Locale Timișoara, a spus și el că pentru evenimentul de deschidere nu au fost identificate riscuri la adresa participanților.
„Noi ne pregătim din timp pentru acest eveniment. Am limitat inclusiv concediile de odihnă. Suntem cu toții aici. Vom fi prezenți în toate spațiile publice și nu numai. Am pus la dispoziție efective inclusiv pentru partea de gestionare și fluidizare a traficului. Nu am identificat riscuri la adresa participanților. De acum a început să se și încălzească; sunt convins că weekendul viitor vremea va fi mai prietenoasă”, a transmis Hajdu.
Conform celor de la ISU Banat, în Piața Unirii, vineri, vor fi 30 de pompieri, împreună cu cadrele medicale ale UPU SMURD. Aceștia vor avea la dispoziție două autospeciale și șase ambulanțe. De asemenea, în Piața Mărăști va fi instalat un spital mobil pentru a asigura un răspuns prompt în cazul unor posibile urgențe care ar putea apărea.
„Clădirile culturale în care se vor desfășura aceste evenimente au fost verificate anterior, conform legislației în vigoare. ISU Banat impune și anumite măsuri pentru cetățeni, pentru buna desfășurare a lucrurilor. Nu utilizați focul în locuri deschise. Nu aruncați țigări la întâmplare. Nu blocați accesul. Nu lăsați copiii nesupravegheați. Respectați recomandările forțelor de ordine. În caz de urgență, apelați numărul 112”, au transmis reprezentanții ISU Banat.
Mâine, 11 februarie, începe montarea scenei în Piața Unirii. Accesul în zona centrală se va face de pe toate străzile, mai puțin de pe cele trei străzi aflate în spatele scenei, care sunt restricționate. Evacuarea în situații de urgență va fi făcută pe aceleași căi, pentru a nu se crea aglomerație.
În Piața Unirii și Piața Libertății sunt amplasate puncte de informare pentru cetățenii care au întrebări, nelămuriri sau probleme. Punctele sunt încălzite, au personal medical, ceai și vitamine, dar și un jandarm care le poate oferi asistență celor care se prezintă aici. De exemplu, dacă un părinte realizează că copilul său s-a pierdut în mulțime, poate merge la punctul de informare, de unde jandarmul va informa de îndată forțele de ordine prezente la eveniment. De asemenea, o zonă de toaletă a fost amplasată în afara Pieței Unirii.
Toate obiectele care puteau reprezenta un pericol pe căile de acces vor fi îndepărtate. Aici intră inclusiv terasele. Restricția se încheie sâmbătă dimineață.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XMai bine zis pregatirile sunt in prima suta de metri. Langa Spitalul Militar, fix in centru ditamai santierul in lucru, namol, debandada totala. Mai nou se pregateste santierul la Gara de Nord, fix cand incepe TM2023. Ce sa aratam in Timispara celor care vin: Gradina zoologica? Centura Sud recent inaugurata? Stadionul cel nou? Muzeul de Istorie din centru recent renovat dupa ample lucrari de peste 12 ani? Sala Polivalenta cea noua? Parcari supraetajate in zona centrala? Parcul botanic impecabil? Cele 2 descarcari de pe autostrada din zona de nord finalizate si ele? Sau bucata de autostrada spre Belgrad finalizata de partea Romana? Aquapark-ul cel nou? Nenorocitii lumii! Va bateti joc de acest oras atat la Primaria Timisoara cat si la Consiliul Judetean! Acest oras traieste doar prin prisma initiativelor private, a oamenilor care au riscat si au deschis propriile companii precum si al companiilor straine care au investit aici.
-
excelent punctat.