Ediția a XIII-a a festivalului 25 de ore de teatru non-stop va avea loc anul acesta la Sibiu și la Timișoara, ca parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
În fosta capitală culturală europeană Sibiu evenimentul va avea loc în perioada 23-24 septembrie, iar la Timișoara în 30 septembrie și 1 octombrie.
Vor participa artiști din: București, Cluj, Petroșani, Oradea, Timișoara, Sibiu.
Companii cu renume în peisajul teatral autohton, precum Reactor (Cluj), Auăleu (Timișoara), Bis Teatru (Sibiu), Teatrul de Artă și Centrul Replika (București) vor împărți scenele festivalului cu cei mai tineri actori: adolescenții de la Fabrica de Teatru din Sibiu și cei de la Asociația Ferentari (Proiect PlayHood).
Acțiunea este organizată de Asociația Bis, un ONG cu profil cultural care își semnează propriile spectacole cu titulatura BIS Teatru.
Încă de la prima ediție, în 2011, festivalul a atras public din toată țara grație conceptului inedit. Spectacolele au loc fără încetare, timp de mai bine de 25 de ore, în mai multe spații din oraș, sub forma unui maraton teatral.
De-a lungul anilor, publicul larg a gustat acest tip de experiență, iar spațiile de joc, de cele mai multe ori neconvenționale, au fost arhipline la miezul nopții, la 5 dimineața sau în mijlocul zilei.
„Chiar dacă festivalul e unul momentan asimilat Sibiului, conceptul său (cel de teatru nonstop) își are originile în anul 2002, când în Timișoara, sub auspiciile Teatrului Thespis, o mână de oameni din zona de expresie a teatrului studențesc s-au întâlnit în sala care actualmente poartă numele fondatorului acestui teatru, îndrăgitul și regretatul Lelu Bihoi, prezentându-și spectacolele într-un maraton teatral al expresiei libere și al bucuriei de a fi împreună”, au transmis reprezentații Asociației Bis.
Vor fi prezente în program comedii de succes precum „Extraconjugal”, multipremiata producție a Teatrului de Artă București, comedii cu tentă socială precum ”Grand Hostel Timișoara” a trupei AUĂLEU (proaspăt premiată la Galele UNITER), alături de alte spectacole bine angrenate în problematicile contemporane, precum „Visul” trupei Reactor (laureat al Premiilor Radio România Cultural) sau „Vinovat,-ă”, o coproducție Replika București – Beznă Theatre Londra.
Nu va lipsi din program trupa Thespis, care va juca în memoria lui Diogene Bihoi, în toiul nopții teatrale, chiar în studioul care îi poartă acestuia numele.
BIS Teatru va fi parte din programul festivalului atât cu succesul acestei stagiuni, „Anaz și Dragonul”, cât și cu spectacolele sale fetiș: „Născut în ’90” și „Născut în 2000”. Filmul „Născut în România”, care întregește trilogia Bis, va fi difuzat online în dimineața maratonului teatral.
Ediția de la Timișoara, de un calibru și de o consistență mai mare decât cea din Sibiu, va avea loc spații precum: Sala Teatrului German de Stat, Sala Studio a Teatrului Maghiar, Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, CUIB d’Arte, Sala de Concerte a Liceului Ion Vidu, Studio Lelu Bihoi, Scârț Loc Lejer etc.
Multe dintre evenimente vor fi cu intrare liberă pentru publicul tânăr (elevi și studenți).
Biletele vor fi puse în vânzare online în 31 august, când va fi făcut public programul acestei duble ediții a festivalului.
25 de ore de teatru non-stop, ediția din Timișoara, va avea loc în 30 septembrie – 1 octombrie. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Theatre Artistic Excellence, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!