Proiectul își propune să celebreze 35 de ani de la Revoluția din 1989 într-o modalitate inedită, prin evocarea a două figuri emblematice. Este vorba despre designerul vestimentar și creatorul de costume de teatru Doina Levintza și artistul vizual italian de renume internațional Piero Marsili Libelli, care au realizat împreună, în perioada decembrie 1989 – martie 1990 un proiect fotografic și stilistic îndrăzneț, prezentat pentru prima oară publicului din România.
„Proiectul propune publicului o expoziție eveniment care conține o serie de imagini cu un puternic impact artistic realizat de fotograful italian în diverse locații emblematice pentru Revoluția română din București în care apar, în contrapunct, personaje purtând creații vestimentare ale Doinei Levintza și accesorii semnate de Dan Coma. Cei trei artiști vor fi prezenți la vernisajul expoziției. Curatorul expoziției și inițiatorul proiectului este Bianca Beatrice Michi, cercetător în domeniul filosofiei în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române. Proiectul din acest an propune reluarea în altă formă a acestei idei și implicarea tinerilor creatori, fotografi și designeri vestimentari pentru preluarea și dezvoltarea temei revoluției în sens larg”, au transmis organizatorii.
Expoziția din Sala Multifuncțională a CJT cuprinde și o serie de fotografii realizate în cadrul workshop-ului de fotografie de modă derulat în luna octombrie a acestui an în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design din Timișoara din cadrul Universității de Vest din Timișoara sub îndrumarea conf.univ.dr Andreea Palade Flondor, asist.univ.dr. Andreea Pleșa și a fotografului Vlad Cîndea.
Modelele din ședințele foto realizate în locuri emblematice pentru Revoluția din 1989 de la Timișoara poartă creații iconice ale creatoarei Doina Levintza.
Expoziția continuă în spațiile UvtARTCenter și pune accentul pe viziunile tinerilor creatori, în dialog cu proiectul artistic de acum 35 ani. Expoziția este curatoriată de cele două cadre universitare care au coordonat workshop-ul.
Proiectului i se alătură cineastul și artistul fotograf Cristian Radu Nema, care va aduce un tribut proiectului din 1989 prin fotografii realizate creațiilor actuale ale Doinei Levintza puse în valoare de modelul internațional Loredana Salanță, câștigătoarea Miss World Romania 2024.
Tot sâmbătă, 19 octombrie, va avea loc și premiera filmului „Levintza – o revolutzie altfel”, într-un concept semnat de Bianca Beatrice Michi, Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis. Evenimentul este însoțit de lansarea unui album de fotografie și de o masă rotundă la care vor participa specialiști în domeniul artei și istoriei, dar și martori ai evenimentelor din decembrie 1989.
Doina Levintza și Piero Marsilli Libelli vor susține în 21 octombrie la UVT Art Center două masterclass-uri cu tema „Modă și revoluție – o abordare alternativă a spațiului citadin” , respectiv „Fotografia ca spectacol al istoriei”, facilitând dialogul între generații.
Expozițiile rămân deschise publicului până în 30 octombrie 2024.
Proiectul este organizat de ROCK HOUSE EVENTS împreună cu Fundația Doina Levintza, Consiliul Județean Timiș, Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și Opera Națională Română Timișoara.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Trimite articolul
XUnde a fost Doinaa și Piero în 1989 ca să-și dea cu părerea acum,au poze de la Bunii ?🙈
Urat. Din dorinta de celebritate nu e ok sa amesteci un eveniment sfant poporului nostru cu o expozitie de tzoale si figuri de prost gust. Urat din nou.
Timisoara si-a paradit industria.Bazele sportive ale intreprinderilor au devenit dosare in instanta. Aerul boem al orasului este greu de respirat cu atatea fite de comportament si moda.
Figuri și fițe, pe bani publici.