Expoziția va cuprinde aproximativ 500 de exemplare ale Bibliei şi Noului Testament în limba română, 375 dintre ele fiind din colecția lui Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din România.
Poate fi vizitată gratuit la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara, în perioada 15-19 iulie, între orele 9 și 18.
Participanții vor putea, pe parcursul expoziției, să scrie versete în cea mai mare Biblie din România, proiect început la ediția din 2023 a Muzeului Bibliei.
Alături de exponatele cunoscutului colecționar, Mitropolia Banatului va contribui cu câteva exemplare rare, iar Cristian Mariş, un alt colecționar din Deva, va expune peste 100 de exemplare.
„Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la traducerea primei Biblii cu caractere latine de pe teritoriul românesc-ediția 1874 de la Iaşi, 110 ani de la apariția Bibliei sinodale-Biblia tipărită la inițiativa regelui Carol I şi 100 de ani de la apariția ediției Dumitru Cornilescu, tipărită în colaborare cu Societatea Biblică Britanică”, a precizat Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din Timișoara, o inițiativă unică la nivel național.
Vizitatorii vor putea vedea exponate rare precum: Cazania lui Varlaam (1643), Noul Testament de la Bălgrad (1648), Biblia de la Bucureşti (1688), Evangheliarul lui Gavriil Callimachi (1761-1762), Biblia de la Blaj (1795), Biblia mitropolitului Andrei Şaguna (1854-1856), Vechiul Testament de la Iaşi (1863-1869), Biblia de la Pesta (1873), Biblia de la Iaşi (1874), Biblia sinodală (1914), Biblia, traducerea Cornilescu, ediția princeps (1916-1921) şi altele.
Expoziția conține Biblii traduse de diferite Societăți Biblice sau de diferite confesiuni religioase.
Un loc aparte în cadrul expoziției va fi alocat exemplarelor ce au aparținut unor personalități din România.
Cu ocazia vernisajului, ce va avea loc luni, 15 iulie, începând cu ora 19, vor vorbi despre rolul Scripturii în dezvoltarea culturii şi spiritualității româneşti: ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei, Radu Oprea-Societatea Biblică Interconfesională din România și Florin Ile-Societatea Biblică România.
Trimite articolul
XPe romanii buni crestini mai mult ii intereseaza horoscopul si astrologia. Religia doar de sarbatori.
-
eu stiam ca romanii ca tine stau in circulaba pe reddit
rusine mare
aste e bible false aduse de satni ci care e la putere noi vom luptga cu astia incepand de maine asa ceva nu e permis in tara profund ortodoxa
afar cu tradatori papistasui din tara romaneasca