Astfel, în cadrul celor 14 concerte și recitaluri ale Filarmonicii, publicul s-a bucurat de un program artistic variat și de prezența unor artiști și dirijori de renume mondial. Printre aceștia s-au aflat soliștii Sarah Nemțanu (concertmaestră a Orchestrei Naționale a Franței), Daniel Ciobanu (Artist în Rezidență în Stagiunea 2023/2024), Alexandra Dariescu, Wies de Boevé, Ryszard Groblewski și Luiza Fatyol, dar și maeștrii Alexander Binder, David Niemann, Róbert Farkas și George Jackson.
În cadrul acestei ediții a festivalului, Filarmonica Banatul Timișoara s-a alăturat, în premieră, instituțiilor culturale care au sărbătorit Noaptea Albă a Muzeelor. Astfel, aproximativ 800 de persoane care au trecut pragul instituției în 18 mai au putut afla informații inedite din istoria Filarmonicii în cadrul unor tururi ghidate.
Acestea au savurat momentele muzicale susținute de artiști și au putut admira Cartea de Aur a Filarmonicii, în care se află, printre altele, semnătura compozitorului Johannes Brahms.
Totodată, ediția din acest an a festivalului a adus pe scena Operei timișorene spectacole de operă și operetă și un concert de gală care s-au bucurat de participarea unor invitați de talie internațională. Este vorba despre soprana Dragana Radakovič, baritonul Florin Estefan, tenorii Eusebiu Huțan și Cristian Mogoșan, dirijorii Guido Mancusi, Raymond Janssen și Ciprian Teodorașcu.
Ediția din acest an a avut parte și de un eveniment conex, Ziua Porților Deschise la Opera timișoreană, eveniment care s-a bucurat de succes.
„Festivalul Timișoara Muzicală, ediția 2024, a însemnat 19 evenimente, derulate în perioada 26 aprilie – 31 mai. Prima ediție a avut loc stagiunea 1968/1969, la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv ai Filarmonicii timișorene”, au precizat reprezentanții Filarmonicii Banatul din Timișoara.
Festivalul a fost finanțat de Primăria Timișoara și Ministerul Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!