„În urma vizitei la fața locului și a monitorizării activității asociației precum și a conținutului programului cultural, în urma discuțiilor și întâlnirilor avute cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara, ai Consiliului Județean Timiș, ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai organizațiilor și instituțiilor de cultură din oraș și ai societății civile, ai Consiliului Director și ai echipei executive, Comisia de monitorizare a elaborat o scrisoare de recomandare pentru această etapă”, ne spun reprezentații Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Membrii comisiei declară că sunt mulțumiți de progresele înregistrate de către Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană în condițiile de operare existente.
Dimensiunea europeană fiind vizibilă în toate acțiunile și proiectele organizate de către Asociație precum și de modalitățile de abordare în ceea ce privește consolidarea și dezvoltarea resurselor pentru implementarea cu succes a unui astfel de proiect la scară europeană. Însă comisia se arată îngrijorată de partea financiară, iar recomandările identificate în scrisoare sunt de natură atât legislativă, cât și financiară privind modalitățile și termenele de finanțare a proiectului Timișoara 2021 de către autoritățile locale și centrale, în regim multianual, mai jos regăsiți o parte din recomandări:
- „ Până în acest moment, adică la un an și jumătate după acordarea titlului CEaC, nici Consiliul Local și Consiliul Județean și nici Ministerul Culturii (MCIN) nu au inițiat și aplicat proceduri rezonabile și nici un cadrul financiar necesar pentru dezvoltarea efectivă a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Ca atare, Comisia consideră acest lucru ca fiind o problemă majoră care încetinește capacitatea Asociației TM2021 de a-și duce la îndeplinire angajamentele luate față de forurile abilitate. Lacunele existente în prezent între angajamentele financiare și realitate sunt alarmante și impun de urgență o discuție și respectiv o hotărâre din punct de vedere politic și tehnic.”
- „Bugetul general investit în cadrul proiectului TM2021 ECOC în 2017 a fost de doar 0,6 milioane de euro, însemnând că doar 25% din bugetul de 2,5 milioane de euro anunțat în dosarul de candidatură au fost asigurați (…)”
- „Deși Comisia consideră că MCIN a anunțat CEaC ca prioritate la nivel național, această susținere nu este încă reflectată în termeni financiari (..)”.
Scrisoarea integrală poate fi citită aici:
„Juriul și-a exprimat încrederea în capacitatea Asociației TM2021 de a implementa proiectul, iar autoritățile publice prezente la întâlnirile Comisiei au dat asigurări că mecanismele financiare și fluxul de bani vor fi îmbunătățite. Toți cei prezenți au înțeles că Timișoara 2021 nu e doar un proiect al orașului, ci unul de importanță națională și europeană. Asociația va fi în măsură să pună în aplicare proiectul într-un mod mai alert odată ce fluxul financiar va fi constant și asigurat și de către Ministerul Culturii și își dorește să reformeze organizația la nivel de membri, consiliu director, iar la nivelul echipei executive prin recrutări, conform planurilor din dosarul de candidatură. De asemenea, asociația va lansa un apel deschis la propuneri de proiecte, odată ce procedurile și dreptul de a organiza o asemenea competiție vor fi clarificate cu Primăria Municipiului Timișoara. Este foarte important că toate autoritățile publice au fost de acord să sprijine proiectul pentru ca anul 2021 să fie unul de succes.”, spune Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!