Unul dintre cele mai așteptate concerte ale stagiunii Filarmonicii Banatul îi are în această seară de vineri, 7 februarie 2014, de la ora 19:00, soliști pe reputații violonceliști Alexandra Guțu și Filip Papa. Evenimentul îl va avea la conducerea muzicală pe dirijorul Mihnea Ignat (Spania). Împreună cu orchestra Filarmonicii Banatul, ei vor interpreta un captivant program muzical: Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 1 în Do major și Concertul pentru violoncel și orchestră nr. 2 în Re major, de J.Haydn, și Concertul pentru două violoncele și orchestră în Do major de G.F. Haendel. Pentru a doua parte a concertului a fost aleasă Simfonia nr. 36 (Linz) în Do major de W.A.Mozart. Biletele pentru acest eveniment costă între 10 și 30 de lei.
Tot vineri, 7 februarie 2014, de la ora 19:00, fanii lui Freddie Mercury vor sta din nou pe aceeaşi scenă cu o spectaculoasă întruchipare a idolului lor, într-unul dintre cele mai longevive spectacole de balet din România, „Dancing Queen. Povestea unei cariere”. Balet-rock pe muzica formaţiei Queen, spectacolul regizat de Sabine Wake este o producţie a Teatrului din Meiningen/Germania, preluată de Opera timişoreană, pe a cărei scenă a avut premiera în anul 2000. Libretul realizat de Jens Neundorf urmăreşte ascensiunea artistică a liderului legendarei trupe Queen, dar nu evită nici temele controversate ale vieţii starului idolatrizat de milioane de fani. “Spectacolul are un subtitlu: Povestea unei cariere. Cariera mea de dansator este legată de acest spectacol important, imi este drag acest rol pe care îl joc şi îl trăiesc cu intensitate de fiecare dată. Sunt un admirator al formaţiei Queen şi întotdeauna m-a fascinat personalitatea lui Mercury, iar acest spectacol m-a ajutat să înteleg în profunzime muzica şi cultura Queen, dar şi resorturile intime care l-au dus pe Freddie Mercury, un geniu incontestabil, în starea de a crea o astfel de operă”, declară balerinul Alin Radu, interpret al rolului Freddie. Biletele pentru acest spectacol costă 20 de lei.
Duminică, 9 februarie 2014, de la ora 18:00, Opera din Timișoara reia spectacolul cu opera ”Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, montare a regizorului italian Mario de Carlo. Rolul titular va fi jucat de soprana Carmen Gurban din Cluj Napoca, pentru a-l interpreta pe Maurizio a fost invitat de la București tenorul Călin Brătescu, iar partitura Prințesei de Bouillon i-a fost încredințată mezzosopranei Ramona Zaharia. La pupitrul dirijoral se va afla David Crescenzi (Italia). Tariful maximal al biletelor este 30 de lei.
Sâmbătă, 8 februarie, de la ora 19:00, Teatrul Maghiar Csiky Gergely dă la iveală, în sala Studio, o ”Afacere murdară” cu doi asasini plătiți și un ”furios” dramaturg britanic de premiu Nobel. ”Deci ăsta-i Raiul și ăsta-i Iadul. Și între ele ce e? Purgatoriul? Ce e ăla?”. Este exact zona în care Ben ( Asztalos Géza) și Gus (Kocsárdi Levente), doi ucigași cu simbrie într-o cameră de hotel, înaintea ultimei lor misiuni. își pun aceste întrebări, un teritoriu delicat, periculos, al reflecțiilor despre viață, vinovăție, încredere în omul de lângă tine. Ceea ce Harold Pinter scrisese ca o parodie teatrală la filmele cu gangsteri în vogă la finalul anilor 50, ”Chelnerul mut”, devine în epilogul propus de dramaturgul Gyulay Eszter, care își asumă și regia spectacolului, un reflexiv proces de conștiință, o ultimă încercare de a salva, fie și pentru un singur, damnat suflet, umanitatea. Spectacolul este tradus în limba română. Biletele costă 16 lei (pentru elevi, studenți și pensionari – 8 lei) și se găsesc la agenția Teatrului Maghiar.
La Teatrul Auăleu (strada Arh. Laszlo Szekely nr.1) e Circus Mundi sâmbătă, 8 februarie, și duminică, 9 februarie, de la ora 19,30 fix. Actori, circari, muzicieni și saltimbanci prezintă ”numere senzaționale precum Îmblânzirea de femei, Dresura de bărbați, Parada moravurilor omenești, Omul invizibil, Freak show și Hocus Pocus-uri”, menite a arăta cum că ” lumea nu mai e o scenă. Ea s-a preschimbat într-o arenă”. Prețul biletelor: 20 de lei.
La Teatrul Național Timișoara, weekendul începe cu Bad Bed Stories: ”un spectacol intens despre singurătate, despre relaţii, despre diferenţe, (…) şase poveşti despre intimitate, în toate formele ei”, descriu realizatorii spectacolului. Textul fraților Oleg și Vladimir Presniakov, regizat de Traian Șoimu, va fi jucat de actorii Cătălin Ursu, Luminiţa Tulgara, Victor Manovici, Bogdan Spiridon, Mirela Puia, Ana-Maria Cojocaru şi Raul Baştean, vineri, 7 februarie 2014, de la ora 19:00, în Studio Uțu. Spectatorii de sâmbătă, 8 februarie, de la ora 19:00, în Sala 2, sunt invitați la ”Cabaretul cuvintelor”, de Matei Vișniec, un spectacol al regizorului Ștefan Iordănescu. Duminică, 9 februarie, de la ora 19:00, în Studio Uțu se joacă ”Iaacovi și Leidental”, de Hanoch Levin, în regia Mihaelei Lichiardopol. Biletele la spectacolele TNT au prețuri cuprinse între 20 și 40 de lei.
Teatrul German reia sâmbătă, 8 februarie, de la ora 19,30, prima montare în Timişoara a multipremiatului regizor Yuri Kordonsky: spectacolul cu piesa „Pescăruşul“, de Anton Pavlovici Cehov. Scenografia a fost creată de Dragoş Buhagiar. Distribuţia îi reunește pe actorii Ioana Iacob, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Olga Török, Rareş Hontzu, Enikő Blénessy, Anne-Marie Waldeck, Radu Vulpe, Georg Peetz, Konstantin Keidel, Aljoscha Cobeţ, Isa Berger, Paul Cebzan, Dana Borteanu. Spectacolul este supratitrat în limba română, iar prețul biletelor este 20 de lei.
Emil Kindlein, cântărețul cu poeziile ”featuring” Eminescu, proprietarul unicului muzeu al orologiilor din urbe și autorul microfoanelor de argint, a mai pus la cale un eveniment. Artistul își invită publicul ”la un ceai îndulcit cu muzică”. Evenimentul intitulat ”Kindlein, cântărețul cu poeziile. La ceai cu prietenii” va avea loc vineri, 7 februarie 2014, de la ora 19:00, la Librăria Cărturești de pe strada Mercy. Intrarea va costa 10 lei.
Editura Filos lansează vineri, 7 februarie 2014, la ora 18.30, în Club D Arc (Piața Unirii nr.5) cel mai nou proiect editorial al său: „285 de zile în căutarea verii”, de Alexandru Maruseac. ”În 2012 autorul a pornit împreună cu soția sa într-o aventură ce avea să îi conducă pe întreg cuprinsul continentelor americane, din Alaska până în Argentina. Cartea este un jurnal de călătorie inedit, ce urmărește traseul, întâmplările și trăirile celor doi tineri, pe parcursul a mai bine de 9 luni petrecute de aceștia departe de casă. Volumul conține foarte multe fotografii ce însoțesc savuroasele povești”, precizează editorii. După lansare va avea loc o sesiune de autografe.
Vernisajul expoziţiei Tabăra “Călacea – 2013” – Pictură şi turism
va avea loc în data de 7 februarie 2014, la ora 14:00, în Galeria de artă Helios (Piața Victoriei nr. 6). La eveniment participă și Maria Grapini, ministrul Turismului. Organizată de Filiala din Timişoara a UAP şi Autoritatea Naţională de Turism, expoziția va reuni operele participanţilor la ediţia din toamna anului 2013 a Taberei de creaţie organizate în staţiunea Băile Călacea de Filiala din Timişoara a UAP, cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism şi al Consiliului Judeţean Timiş. Expun artiștii Victor Acatrinei (organizator), Rodica Banciu Regep, Petru Galiş, Emil Florin Grama, Maria Bana Jichiţa, Lucia Moise, Gloria Grati, Mihai Vornicu, Lucia Kolla Stoica, Rodica Strugaru, Maria Acatrinei, Viorica Buga. Lucrările puse pe simeze vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ioan Iovan.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!