Conform organizatorilor, proiectul are la bază ideea corespondenței, prin intermediul scrisorilor scrise de mână, între copii proveniți din medii sociale vulnerabile și vârstnici singuri din județul Timiș și din Republica Moldova. În paralel cu schimbul de scrisori, beneficiarii iau parte la ateliere și spectacole de teatru, în scopul dezvoltării imaginației, gândirii critice, stimei de sine și calităților sociale.
Intrarea va fi liberă la spectacolul „Anaz și Dragonulˮ pe muzică și versuri de Claudiu Fălămaș. Reprezentația va avea loc luni, 28 august, de la ora 11:00, la Muzeul Apei din Timișoara.
Deși gândită mai ales pentru categoria de vârstă 5 -12 ani, povestea are conotații profunde, chiar și pentru adulți. Scrisă de Bianca Babeş, specialist în psihodramă, aceasta abordează teme precum tipologia inadaptatului, gestionarea propriilor emoții, importanța recunoștinței. Relația micuței zâne Anaz cu irascibilul și morocănosul dragon Bu urmează un drum sinuos, la capătul căruia acesta din urmă își găsește echilibrul, se împacă cu sine și cu lumea, descoperă importanța prieteniei.
„Evenimentul are o valoare deosebită în cadrul proiectului, deoarece cu această ocazie se vor întâlni pentru prima dată seniorii și copiii care au corespondat până în acest moment prin intermediul scrisorilor. Ei vor fi aduși cu autocarele la Muzeul Apei începând cu ora 9:30 și până la începerea spectacolului vor putea să se cunoască mai bine și să consolideze prietenia inițiată prin schimbul epistolar. De asemenea, după spectacol, ei vor avea ocazia să mai rămână împreună pentru a schimba impresii și a-și lua rămas bun. Centrele partenere care vor contribui la buna realizare a evenimentului sunt Complexul de Servicii pentru persoane vârstnice „Sf. Arh. Mihail și Gavrilˮ, Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”, Centrul de Zi de Integrare/Reintegrare Socială pentru persoane aflate în dificultate „Dr. Aurora Heimˮ, Centrul de zi „Sf. Nicolaeˮ, Centrul Educațional pentru Integrare Școlară și Prevenirea Abandonului Școlar din cadrul organizației Societatea pentru Copii și Părinți (SCOP)”, au transmis organizatorii.
Pe toată durata evenimentului, la fața locului, se va desfășura un mic bazar cu obiectele croșetate sau tricotate realizate de către persoanele rezidente ale Căminului pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein”. Creațiile handmade vor putea fi achiziționate în baza unei donații care va merge către cămin.
Scenariul și regia sunt semnate de Bogdan Sărătean, iar din distribuție fac parte Mayatita Das, Diana Cătănescu și fetița Sonia Leia în rolul zânei spiriduș.
Proiectul „Scrisori pentru bunicii noștri” face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+ derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Asociația Culturală BIS din Sibiu are ca parteneri Direcția de Asistență Socială Timișoara, Muzeul Apei, Aquatim S.A. și Asociația Culturală Diogene.
Trimite articolul
XAnaz = Z^na?