Vă reamintim că, în total, autoritățile locale și județene s-au angajat că vor realiza o listă de 20 de obiective culturale până în anul 2021, an în care Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană. Din aceste proiecte, a căror valoare însumează 123 de milioane de euro, doar două sunt realizate.
Cel mai important obiectiv din cele 20 este cel legat de realizarea unui Centru de artă, tehnologie și experiment, unic în România. Primăria ar trebui să îl realizeze, însă suntem aproape la jumătatea anului 2018, iar până acum nu avem nici măcar o locație sigură, una dintre idei fiind ca acesta să se realizeze în locul Grădinii de Vară Capitol.
„Dacă nu avem variantă mai bună, așa cum am declarat de la bun început, atunci vom face acolo (la Grădina de vară – n.r.) Centrul de artă, tehnologie și experiment”, a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Nicolae Robu.
Pentru prima dată, edilul-șef al Timișoarei a recunoscut că acest centru ar putea să nu fie gata până în 2021. În acest caz, primăria are un plan B.
„Sunt proiecte foarte sensibile, la care trebuie să ne gândim ca la ceva ce rămâne pentru posteritate. Și atunci nu ne permitem să fușerim lucrurile. Dacă am face o langoșerie, atunci una-două… hai că o fac aici, mâine o desființez dacă vreau. Nu e mare investiție, nu e mare răspundere, nu e un obiectiv de impact.
Când e vorba de astfel de centru – nu mai există în România așa ceva, un astfel de centru de artă, tehnologie și experiment – eu sunt foarte exigent și vreau să fie realizat în Timișoara la cote foarte înalte. Și atunci este extrem de importantă și locația, evident va fi important și proiectul și cu riscul de a nu-l avea gata până în 2021 eu îmi doresc să fie un obiectiv impecabil, excepțional. (…)
Avem în permanență variante de back-up. Nu ne obligă nimeni să pornim de la zero. Avem variante prin care putem amenaja un centru de artă, tehnologie și experiment în acord cu cerințele din bid book în spații pe care le avem deja”, a explicat Robu.
Mai exact, acesta spune că primăria ar putea amenaja un centru provizoriu, care să fie gata în 2021, urmând ca ulterior acesta să fie mutat în clădirea care va fi construită de la zero.
„Ce-mi doresc eu este să pornim în timp util construirea – dar suntem la limită, sunt conștient de asta – unui centru la cele mai mari standarde și care să fie gata până în 2021. Nu știu dacă este fezabil asta și atunci sunt dispus să pornim construcția unui astfel de centru chiar cu riscul de a nu-l termina până în 2021 și atunci, la nevoie, să amenajăm în spații existente un centru răspunzând angajamentelor din bid book, dar care nu are cum să fie la standardele unei construcții de la zero. (…) Până la sfârșitul acestui an vom tranșa, sută la sută”, a mai explicat primarul Timișoarei.
A șters comentariul directorului ATCCE
Pe de altă parte, Robu a recunoscut pentru prima dată că șterge comentariile care nu îi convin de pe pagina sa de Facebook. Este vorba chiar de un comentariu lăsat de directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Simona Neumann, după ce aceasta a fost acuzată de edil că dezinformează.
„CÂȚI BANI A DAT PRIMĂRIA ASOCIAȚIEI TIMIȘOARA CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ ÎN 2018. Urmare a declarațiilor publice ale d-nei Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, cum că nu ar fi primit niciun leu de la Primărie și Consiliul Județean în 2018, fac cunoscut, tot public, că Primăria a făcut în 2018 următoarele plăți către Asociație:
• 100.000 lei în 09.02.2018
• 250.000 lei în 30.03.2018
Total: 350.000 lei în 2018
Acestora, li se adaugă alți 150.000 lei, plătiți în decembrie 2017. Și, în curând, alți 250.000 lei pe care suntem pregătiți să-i virăm. Reiterez: Primăria Timișoara a fost, este și va rămâne în mod detașat principalul finanțator al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Și, de pe această poziție, cere conducerii Asociației să-și revizuiască atitudinea, încetând campania de dezinformare a cetățenilor Timișoarei, de învinuire a finanțatorilor pt. sărăcia de evenimente culturale -CU ADEVĂRAT CULTURALE!- pe care le-a desfășurat până acum. Banii n-au fost nicio clipă, din momentul creării mecanismului de finanțare, o problemă pt. Asociație! Dar trebuie să se înțeleagă că noi -și mă refer atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean-, ca instituții publice, nu-i putem da așa, pur și simplu, să fie ținuți în conturile Asociației!”, a scris zilele trecute Robu pe Facebook.
În replică, Simona Neumann a postat un comentariu la această postare, în care explica faptul că banii la care face referire Robu sunt aferenți anului 2017. Pentru anul 2018 municipalitatea nu a alocat încă niciun leu asociației.
Comentariul a fost șters ulterior chiar de primar. Acesta explică, însă, că înainte de a-l șterge i-a scris Simonei Neumann și a anunțat-o că îi va îndepărta comentariul deoarece „nu e în serviciul proiectului”.
”I-am scris în privat că dacă contiuăm public nu e în serviciul proiectului. I-am spus «Uite, comentariul îl șterg, dar îți voi da replică în privat»”, a recunoscut primarul.
Astfel, cu doi ani și jumătate rămași până când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană, acest proiect începe să se fisureze, atât în ceea ce privește partea logistică, cât și din cauza orgoliilor. Rămâne de văzut dacă Timișoara va intra cu capul sus în anul 2021 sau acest proiect, cel mai important după 1989, va fi măcinat din interior de conflicte și incompetență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!