În perioada 30 septembrie 2023–28 ianuarie 2024, Muzeul Național de Artă din Timișoara va găzdui expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”. Expoziția este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind susținută de sponsori privați și reunește 100 de lucrări ale artistului din mari muzee ale lumii și din țară.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” reprezintă o ocazie unică de a admira, în România, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului, precum Sărutul, Măiastra, Pasărea în văzduh, Muzele (Domnișoara Pogany și Muza adormită), Somnul, Peștele, Capul de copil etc., dar și de a descoperi lucrări mai puțin cunoscute.
Banca Națională a României din București a găzduit, marți, o conferință de presă în cadrul căreia Ovidiu Şandor, preşedintele Fundației Art Encounters, a precizat că Muzeul Tate din Londra a împrumutat trei dintre cele patru opere majore realizate de Brâncuși pe care le au, iar Centrul Pompidou din Paris a împrumutat lucrări care n-au mai ieșit din Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou.
De asemenea, Doina Lemny, curatoarea expoziției, a spus că vizitatorii vor putea vedea Măiastra, care nu a venit niciodată, Pasărea în zbor, şi încă două lucrări de la Centrul Pompidou pentru care a insistat foarte mult și care sunt puțin cunoscute, mai ales Piatra de Hotar.
Biletele au fost puse în vânzare în 4 septembrie, iar interesul este unul ridicat.
Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara, a declarat pentru Tion că în prima săptămână au fost vândute 2.644 de bilete prin platformă, iar alte 1.000 au fost cumpărate de o companie care activează în România. În ceea ce privește persoanele care vor să cumpere bilete la expoziție de la casieria muzeului, acestea trebuie să știe că se vând tot prin platforma online. Astfel, casierul îi va face prin platformă rezervarea și îi va printa biletul fizic.
Prețurile la expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” sunt următoarele: 88 de lei doar expoziția sau 100 de lei Brâncuși și toate celelalte expoziții ale Muzeului Național de Artă. Studenții vor plăti 22 de lei, iar pensionarii 55 de lei.
Accesul la expoziție va fi gratuit pentru jurnaliști, presă scrisă și media (cu acreditare prealabilă), preșcolari și elevi, precum și profesorii sau învățătorii însoțitori (un însoțitor la zece preșcolari/elevi), angajați ai muzeelor publice din România, membri ai asociației ghizilor acreditați din Timișoara, membri ai AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor.
Expoziția se bucură de împrumuturi excepționale obținute de către organizatori de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din colecții particulare.
Biletele pentru expoziția Brâncuși pot fi achiziționate de AICI. Pentru o bună organizare, expoziția va putea fi vizitată prin rezervarea anterioară a zilei și orei dorite, urmând ca fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni Muzeul Național de Artă să ofere publicului larg acces gratuit, în limita locurilor disponibile, fără rezervarea online.
„Ne-am propus ca titulatura de Capitală Europeană a Culturii să fie contextul care pune Timișoara pe harta destinațiilor culturale europene și, după ample pregătiri și investiții în Muzeul Național de Artă, iată că am reușit. În calitate de autoritate finanțatoare, este o onoare pentru Consiliul Județean Timiș să facă posibilă cea mai importantă expoziție dedicată, în ultimii 50 de ani, lui Constantin Brâncuși în țara sa natală. Cred că, odată cu expozițiile Paul Neagu, apoi Victor Brauner și acum, Brâncuși, am făcut din Timișoara o mândră Capitală Europeană a Culturii și, totodată, o adevărată Capitală a Artelor Vizuale a României”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Expoziția va fi deschisă după următorul program:
- 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
- miercuri – duminică: 10:00 – 20:00
- luni și marți, precum și în zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va beneficia și de un catalog dedicat, care va putea fi achiziționat, în curând, în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara, în librăria parteneră La Două Bufnițe precum și în alte librării din țară.
Trimite articolul
XC.Brâncusi unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. La o Aktiune renumita casa Christie’s
(Mai 2005 ) sculptura L’Oiseau dans l’espace marmura gri-albastru.,Este estimata la ultima lovitura a ciocanului la suma de 27,5 Mio. US-$