Timișoara urmează să fie capitală culturală europeană în anul 2023, nu în 2021 așa cum ar fi trebuit. Decalarea s-a făcut din cauza pandemiei și este un lucru bun pentru orașul Timișoara, care nu era pregătit să poarte acest titlu acum. Infrastructura culturală promisă de primărie este abia la stadiul de vorbe: principalul angajament din dosarul de candidatură, MultipleXity, nu are nici măcar proiect.
Finanțări prin structuri din primărie
În urmă cu o săptămână, primarul Dominic Fritz a anunțat Restart 2023, planul pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană. Spunea, printre altele, despre noi structuri în primărie: un serviciu cultural, un centru de proiecte și o asociație de promovare a Timișoarei. Detaliile încă nu au fost făcute publice. Ceea ce este clar deocamdată este că Asociația TM2023 nu va mai primi bani pentru proiecte de la primărie, ci doar cotizația.
„Tot ce ține de finanțări nerambursabile pentru cultură, pentru Capitala Culturală, va fi procesat prin acest centru de proiecte. Asociația Capitală Culturală, dacă vrea să fie și ea organizator de proiecte sau dacă vrea bani, trebuie să aplice pentru fonduri. Nu va exista o sumă de bani dată direct asociației, în afară de cotizație, cât timp Municipiul Timișoara este membru al asociației și cât timp statutar este stabilit care este suma cotizației. Atât timp și trebuie plătită cotizația, altceva ar fi ipocrit. Subliniez: cât timp este membru al asociației”, a explicat edilul-șef.
Cotizația primăriei, membru fondator al asociației, este, în prezent, de 1 milion de lei/ an.
„Nu am un plan malefic în spate”
Întrebat dacă vrea să retragă primăria din asociație, Fritz a răspuns că nu are nimic de adăugat.
„Intenția mea a fost s-o zic exact cum am zis-o. Deocamdată nu am nimic de anunțat în legătură cu asta. Nu pentru că am un plan malefic în spate, ci trebuie să vedem cum pornește acest nou sistem. Nu vreau să iau decizii acum fără să știm ce fel de sistem o să punem în loc”, a completat primarul.
Primăria Timișoara are, conform dosarului de candidatură depus de Timișoara la competiția pe care a câștigat-o în 2016, „o linie de buget specială pentru proiectul TM2021, prin intermediul căreia s-a prevăzut în bugetul local suma de 20 milioane de euro până în anul 2022, în cazul câștigării titlului”. De asemenea, „asociația este răspunzătoare pentru pregătirea candidaturii, implementarea și monitorizarea proiectului, în cazul câștigării titlului”.
Angajamente încă din 2015
De altfel, consilierii locali au adoptat încă din anul 2015 o hotărâre de consiliu local, care a fost reasumată prin „Declarația de angajament ferm a noului Consiliului Local ales (ca urmare a alegerilor locale din iunie 2016), în chiar prima sa sesiune ținută în 7 iulie 2016”.
Tot conform dosarului de candidatură, programul de capitală culturală europeană poate costa până la 48,5 milioane de lei. Banii ar trebui să provină 91% din sectorul public: 12 milioane de euro (27%) de la Guvernul României, 20 de milioane de euro (46%) de la Primăria Timișoara, 5 milioane de euro (11%) de la Consiliul Județean Timiș, 3 milioane de euro de la Uniunea Europeană (exceptând Premiul Melina Mercouri – 7%) și 4 milioane de euro (9%) de la „instituțiile publice care deja plătesc cotizația de membru al asociației, precum și diferite alte municipalități partenere din regiunea Banat și din țările dunărene”.
Revenind la HCL 395 din 2015, prin care a fost aprobată finanțarea pentru program, primăria ar trebui să plătească 1,6 milioane euro în 2017, 1,8 milioane euro în 2018, 3,6 milioane de euro în 2019, 5,4 milioane de euro în 2020, 6 milioane de euro în 2021, 1,6 milioane de euro în 2022. În niciun an nu a fost respectată hotărârea.
„Cum poate fi Timișoara un model de succes?”
Până ce reprezentanții primăriei se vor decide dacă municipalitatea rămâne membru în asociație, luni, 22 februarie, are loc o dezbatere pe tema „Capitale Culturale Europene în context post-Covid. Cum poate fi Timișoara un model de succes?”. Moderator este europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European.
Sunt invitați la dezbatere Mariya Gabriel – comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Levan Kharatishvili – preşedinte Comitetul Director pentru Cultură, Patrimoniu şi Peisaje (CDCPP), Consiliul Europei, Robert Manchin – preşedinte al Culture Action Europe, Simona Neumann – director executiv al Asociaţiei TM2023, Alin Nica – președintele CJ Timiș, Alfred Simonis – deputat PSD; Cristian Rudic – managerul Operei Române Timișoara, Raluca Selejan – fondatoare a bibliotecii independente „La Două Bufnițe”, Andreea Iager-Tako – co-fondatar Ambasada, centru cultural non-profit.
Întâlnirea va fi transmisă live pe Facebook!
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCapitală culturală. Ha-ha-ha. Tururi organizate prin gropile oraşului, dueluri de gladiatori cu cuţitele prin zona Gării de Nord etc. Numa’ lucruri bune.
Fritz ? UN INCOMPETENT ! Păcat de Timișoara ca va stagna sau involua in acești 4 ani ! A văzut cineva ce proiecte ÎȘI ASUMA acest Fritz pt cei 4 ani ?
Domnule primar FRITZ o propunere constructiva de a face fonduri la primaria Timisoa.Vindeti tramvaiele noi comandate de vechiul primar BOZANCAIELE acelea turcesti la alte primari din tara ca de renuntat totusi nu puteti ca sant pe fonduri europene.Ca de Timisoara nu are nevoie de tramvaie,de poduri,de parcari,pasarele,amenajare pietei operei.de dotari la scoli.gradinite.spitale,de festivale cu traditie,de capitala culturala.Si mai faceti ceva strategi,mai angajatii cativa consilieri de cartier,ceva mochete,mai ceva birouri.Ca in rest Timisoara are de toate miere si lapte bulevarde late,centuri a orasului peste centuri strategi peste strategi mai trebuie numai un primar care cunoaste nevoile Timisoare si nu un primar din import
😭…o alta realizare a lui Fritz: pune pe butuci si Timisoara capitala culturala europeana. Eu propun sa inchida complet primaria fiindca pare ca acest oras poate sa se descurce fara aceasta institutie. Abia astept sa intalnesc vreun USRist pe strada ca sa ii pun niste intrebari despre cum ne-au inselat, folosind un nivel de decibeli adecvat unei astfel de actiuni.
Sa vada votantii lui in special corporatistii ca nu este capabil.
Daca exista deja o asociatie .. si primaria este membru fondator.. de ce mai infinteaza alta ?
Inteleg ca cea veche, care exista are pilele lui Robu..sau nu este pe placul actualei .. Elite, dar ca si membru fondator..impreuna cu ceilati membri..
Schimbati.o astfel incat sa fie..Pentru ceea ce Trebuie !