În perioada 12-18 octombrie, Asociația Culturală Contrasens organizează The Other Europe’s Cinema, care propune un program de educație cinematografică pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani. Cele trei ateliere din cadrul proiectului urmăresc să crească și să dezvolte interesul pentru filmul est-european.
„La ce să fim atenți când vedem un film? Ce înseamnă mise-en-scène? Cum analizăm imaginea, montajul, sunetul din film? Proiectul dorește să familiarizeze adolescenții cu diferite abordări analitice și să încurajeze dezbaterile, contribuind astfel la dezvoltarea abilităților de descifrare media atât de necesare în societatea de azi” ne transmit organizatorii.
Astfel, o parte dintre discuțiile despre cinematografie vor avea loc în cadrul a trei ateliere online de introducere în specificul limbajului cinematografic, unde timp de două zile se va auzi povestea cinemaului (pe repede-nainte), de la Lumière la Netflix. Atelierele sunt organizate de Asociația Culturală Contrasens împreună cu Asociația Bloc Zero, și fac parte din proiectul cultural The Other Europe’s Cinema.
„Trăim într-un moment în care tehnica digitală și posibilitățile de distribuție oferite de mediul online încurajează proliferarea conținutului audiovizual la cote inimaginabile cu câteva decenii în urmă. Cu un smartphone și un program de editare video, oricine poate să spună o poveste, umblă vorba. Dar la fel de important e cum o spui, nu-i așa? Dacă astăzi înghițim pe nemestecate ore și ore de video-uri încadrate pe verticala ecranului de smartphone, care-i treaba cu orizontala ecranului de cinema și care sunt regulile după care se compune o imagine cinematografică? Cum se mișcă imaginile în mișcare și cum se încadrează realitatea noastră tridimensională în limitele bidimensionale ale cinemaului clasic? Și dacă tot am plecat de la povești, ce aduc în plus filmele de autor și poveștile unor cinematografii naționale față de șablonul universal al narațiunii hollywoodiene?” ne mi spun organizatorii.
Tinerii care au între 14 – 19 ani și își doresc să participe, se pot înscrie gratuit până la 6 octombrie, completând următorul formular: http://bit.ly/Ateliere-film-TheOtherEuropesCinema
Mai multe informații despre programul The Other Europe’s Cinema, pot fi urmărite pe pagina de Facebook: Asociatia Culturala Contrasens.
Citiți principiile noastre de moderare aici!