Școala de Arte este compartiment din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș
Georgiana Necșa, directorul compartimentului, a declarat pentru Tion că Școala de Arte din Timișoara are 19 specializări, peste 23 de profesori și 620 de cursanți la toate specializările.
Cei mai tineri cursanți au patru ani, iar cei mai în vârstă peste 60 de ani deoarece la Școala de Arte nu există limită de vârstă.
„Cursurile se fac în funcție de orarul elevului pentru că majoritatea cursurilor sunt cu predare individuală. Avem câteva cursuri și cu predare colectivă în spectrul artelor vizuale sau la balet și acolo este un orar deja prestabilit, de regulă după-masa, dar în cursurile cu predare individuală, orele se pot ține atât dimineața, cât și după-masa, în funcție de programul cursantului și al profesorului. Fiecare cursant al Școlii de Arte beneficiază de o întâlnire pe săptămână, care durează 45 de minute, cu profesorul și ca materie complementară beneficiază de un curs de istoria artei la secțiile de arte vizuale și teoria muzicii la secțiile de muzică”, ne-a declarat Georgiana Necșa, directorul Școlii Populare de Arte Timișoara.
Diplomele oferite de instituție sunt recunoscute pe piața muncii.
„Cu această diplomă, majoritatea dintre cursanții care finalizează studiile Școlii de Artă merg la Registrul Comerțului și se înregistrează pe piață ca artiști liber profesioniști, deci le servește această diplomă pentru a-și întemeia o carieră în artă”, a precizat Georgiana Necșa.
Alături de echipa sa, Georgiana Necșa pregătește în această perioadă un eveniment de amploare. Este vorba despre Ziua Porților Deschise la Școala Populară de Arte, care va avea loc în data de 10 mai.
„Organizăm evenimentul anului pentru Școala de Arte: Ziua Porților Deschise. În 10 mai, începând cu orele 17, vor avea loc o mulțime de activități. Vom începe cu flashmob-uri ale Școlii de Arte și Ansamblului Profesionist Banatul. În fața instituției (n.r. – str. Emanoil Ungureanu nr.1) se vor desfășura ateliere de creație, iar toți trecătorii pot beneficia de unele demonstrații de olărit, design, de pictură, de artă decorativă în care se pot implica. Ne dorim ca toți cei care poate trec prin zonă sau sunt curioși să ne cunoască ori să știe ce se întâmplă în Școala de Arte, în acea zi să ne treacă porțile pentru că e o zi a porților deschise și tot ceea ce noi facem în interiorul acestor ziduri în acea zi va fi cu expunere maximă, adică toată lumea va putea beneficia de un colțișor de artă”, ne-a spus Georgiana Necșa, directorul Școlii Populare de Arte Timișoara.
Flashmob-ul Ansamblului Profesionist Banatul se va desfășura în Piața Unirii. În Piața Libertății va avea loc un flashmob al micilor dansatori de la trupa Chic Dance, pregătiți de Adela Scorobete.
De asemenea, pentru Ziua Porților Deschise, Școala de Arte a alcătuit o trupă din profesorii care predau aici, de care se ocupă Dan Didovici, cel mai nou profesor al compartimentului, de la secția de orgă electronică. S-au alăturat bandului Alexandru Faur, profesor la secțiunea de chitară, Edmund Dandoți, profesor de vioară, alături de cei mai buni dintre cursanții Școlii de Arte, iar invitat special va fi naistul Mădălin Luca.
După recitalul acestei formații, va urma un tur expozițional ghidat, realizat de profesorul de artă fotografică Constantin Huțanu. Acesta va face o călătorie prin lumea artelor vizuale pentru că vor fi expoziții de artă conceptuală, de artă contemporană și veți putea vedea expoziții ale tuturor claselor de arte vizuale. Vor expune elevii pregătiți de Lucia Stoica de la clasa de pictură, Liliana Georgiades, Gabriela Muscan și Remus Irimescu, profesorul sculptură și de olărit.
Ziua se va încheia cu un seminar de cultură și artă susținut de Iuliana Tudor și Mihai Morar, ce va avea loc în Sala Festivă a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, de la ora 19:30. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile din sală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!