Biserica din Povergina, sat care aparține de orașul Făget, a fost construită în anul 1782 și are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Biserica a fost construită din bârne de stejar, îmbinate în coadă de rândunică. În urma unei renovări din anul 1954, a fost tencuită la exterior cu lipitură de pământ. La interior, pereții erau placați cu scândură. Pardoseala era de asemenea din scândură.
Acoperișul era învelit în șindrilă, la fel și turla de deasupra pronaosului. Biserica a fost pictată de Gheorghe Diaconovici în 1785. Din păcate, în martie 2015 un incendiu a distrus biserica aproape complet.
Acum va fi restaurată în cadrul Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.
Reprezentanții Asociației Biserici Înlemnite au transmis că începând de luni, 31 iulie, între orele 9 și 17, se va realiza asamblarea şarpantei şi turnului în Parcul Regina Maria, ceea ce reprezintă un eveniment în sine al atelierului de meşteşuguri tradiţionale în lemn ce se va desfăşura în luna august, în cadrul proiectului Oglinda de lemn II.
Şarpanta şi turnul bisericii arse de la Povergina au fost reconstituite în luna iunie a anului curent, în cadrul „Şcolii de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meşteşugurilor tradiţionale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina”, proiect desfășurat de către Asociația Biserici Înlemnite, cu finanțare din partea Ordinului Arhitecţilor din România.
„La finalul lunii august, ansamblul şarpantei va fi înapoiat la Povergina şi montat definitiv pe biserica de lemn arsă. Vă invităm să ne faceţi o vizită sau să vă alăturaţi demersului în calitate de voluntari!”, au transmis reprezentanții asociației.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!