Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” a fost organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institut français de Roumanie à Timișoara, fiind finanțată de Consiliul Judeţean Timiş. Expoziția va fi deschisă până în 28 ianuarie 2024, iar Alin Nica, președintele CJT, a anunțat un maraton.
„O să facem un maraton pe 20 decembrie, atunci când celebrăm primul oraș liber de comunism, Timișoara, un maraton Brâncuși. Este programul pe care noi l-am stabilit, să facem non-stop de vizitare, a expoziție Brâncuși și, în funcție de succesul acestei inițiative, să mai facem o dată același lucru, undeva în ianuarie, gândul-ne iarăși la un eveniment foarte important, ori 15 ianuarie, Ziua Culturii Românești, sau poate 24 ianuarie, Unirea Principatelor”, a declarat Alin Nica.
Expoziția anului Capitalei Culturale Europene beneficiază de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.
Publicul are ocazia să admire lucrări din prima perioadă de creație – una neexpusă vreodată – „Jupuitul/Ecorșeu” (de la Liceul „Carol” din Craiova), realizată de Brâncuși cu profesorul său de anatomie pentru facultățile de medicină din țară. De asemenea, iese pentru prima dată din Centrul Pompidou opera „Piatră de hotar”, care reprezintă sfârșitul celei mai lungi serii din creația lui, precum și „Sărutul”, prima din aceasta aflându-se la Craiova. În cadrul expoziției de la Timișoara putem vedea și o coloană a lui Brâncuși care a plecat pentru prima dată de la Pompidou.
„Brâncuși: Surse românești și perspective universale” cuprinde și alte opere esențiale, precum „Muza adormită” (în bronz) și două păsări – „Măiastra” (împrumutată de la Tate Gallery) și „Pasărea în văzduh” (de la Peggy Guggenheim Veneția), care a fost folosită și pentru afișul expoziției.
Vizitatorii au parte de un audio-ghid bilingv, iar lectura textelor scrise de Daria Ghiu este făcută de actorii Florin Piersic Jr., în limba română, și de Ana Ularu, în limba engleză.
Prețurile la expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” sunt următoarele: 88 de lei doar expoziția sau 100 de lei Brâncuși și toate celelalte expoziții ale Muzeului Național de Artă. Studenții plătesc 22 de lei, iar pensionarii 55 de lei.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!