După ce au primit, vineri, 16 septembrie, vestea că Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, locuitorii orașului au fost invitați să sărbătorească. Petrecerea a avut loc în Piața Victoriei. În jurul orei 18, scena le-a revenit celor de la Phaser, care au animat atmosfera din centrul urbei.
Apoi, pe scenă au fost invitați câțiva dintre membrii echipei Timișoara Capitală Culturală, echipa care a muncit ani pentru a aduce orașului prestigioasa distincție.
Alături de ei a fost și edilul Nicolae Robu, care a povestit despre emoțiile pe care le-a avut vineri seara, la anunțarea orașului câștigător. Primarul a spus că, pe 16 septembrie, a fost sunat de reprezentantul unei agenții de presă. Acesta i-a zis că, pe surse, a apărut informația că Timișoara a pierdut titlul în fața Clujului. Astfel, edilul și-a pregătit un discurs despre înfrângere. Robu a spus că a fost descurajat și de faptul că Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, stătea în primul rând la conferința în care s-a anunțat orașul câștigător, în timp ce echipa Timișoarei ocupa locuri în spatele încăperii. Totuși, vestea cea mare a fost în favoarea Timișoarei. Primarul spune că victoria urbei atrage după sine și serioase responsabilități.
„Trebuie să înțelegem lucrurile corect. Nu putem disocia cultura de tot ce mai înseamnă, în oraș, pe lângă cultură. Prin urmare, în acești cinci ani, va trebui să transformăm orașul și mai radical, decât am făcut până acum, în bine, în toate segmentele sale. Pentru asta va fi nevoie de multă muncă”, a declarat Robu.
Această idee este împărtășită și de Simona Neumann, președintele Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021.
„Da, de acum începe greul. Adică greul înseamnă patru ani de implementare. Avem de făcut un plan detaliat cu ce se va face în fiecare an. Dosarul de candidatură înseamnă un set de programe umbrelă care trebuie îmbogățit, pentru că în acea fază se cereau doar ideile mari care să figureze în dosar și conceptul candidaturii. Aceste concepte trebuie îmbogățite. Trebuie atrase fonduri, pentru că banii nu vor veni de facto. Fondurile europene, fondurile de la parteneri și fondurile din sponsorizări trebuie atrase după toate regulile de found raising. Pentru a atrage fondurile europene, de exemplu, avem nevoie să dezvoltăm un set de competențe, precum să scriem un proiect european. Avem nevoie de mai mulți manageri culturali, avem nevoie de jurnaliști de cultură pentru anul 2021. Avem nevoie de critici de artă, de critici muzicali și toate aceste competențe care sunt necesare unui an cultural trebuie pregătite în timp. Nu vom face noi, Asociația, singuri, ci în parteneriat cu alte instituții din oraș și din Europa”, a declarat Simona Neumann.
De asemenea, Simona Neumann a anunțat că Timișoara va avea și un set larg de parteneri alături de care să lucreze.
„Sibiul a stabilit deja un standard și trebuie să facem tot posibilul să ne ridicăm la înălțimea acestui standard. Eu cred că și Timișoara, nu neapărat prin dimensiunea ca și populație, dar prin multitudinea de instituții culturale, care sunt numeroase, are o forță mare și prin parteneriatele pe care Timișoara le va stabili cu toată regiunea. Mă refer la orașe din Banat, orașe din Serbia, orașe din Ungaria. Avem și parteneriate cu Rijeka (n.r. – Croația) și putem să ne extindem puțin în euro-regiune. În opinia mea, puterea de radiere a impactului capitalei culturale, în cazul Timișoarei, va depăși cu mult regiunea pe care ne-o propunem pentru că am observat cu câtă deschidere ne-au răspuns partenerii din Belgrad, Novi Sad, Kikinda, Budapesta, Szeged, Rijeka. Deci, eu cred că vom avea o forță de radiere fantastică și impactul va fi pe măsură”, a mai spus președintele Asociației TM2021.
Seara din Piața Victoriei a continuat cu alte trei concerte. Rând pe rând, pe scenă au urcat Implant pentru Refuz, Cargo și Teo Milea. Cel din urmă, îndrăgitul pianist, a călătorit din Canada pentru a celebra victoria Timișoarei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!