Facultatea de Litere, Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara continuă organizarea unei serii de conferințe de popularizare a științei, destinate atât studenților, cât și publicului iubitor de istorie și arheologie, sub titlul de „Conferințele ARHEOTIM”.
După o prelegere susținută în noiembrie de Daniel Spânu, cercetător cu o vastă experiență în arheologie, pe tema semnificației simbolice și istorice a Tezaurului de la Pietroasa, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România, în curând va avea loc un nou eveniment de neratat.
Astfel, joi, 12 decembrie 2024, de la ora 18, în amfiteatrul A01, cercetătorul Dr. Habil Aurel Rustoiu va susține o prelegere fascinantă intitulată „Câinii războiului. Peregrinările unui războinic celt din Transilvania prin Grecia și Asia Mică”.
O incursiune în lumea mercenarilor antichității
„Câinii războiului” este titlul unui roman de război din 1974 scris de britanicul Frederick Forsyth, care a cunoscut și o ecranizare hollywoodiană în anul 1980. Romanul se referă la un mic grup de mercenari angajat într-o acțiune militară într-un stat imaginar din Africa la comanda unui industriaș britanic.
Inspirată de expresia celebră „câinii războiului”, care a pătruns în conștiința colectivă grație piesei „Julius Caesar” de William Shakespeare și romanului cu același nume al lui Frederick Forsyth, conferința explorează un aspect puțin cunoscut al antichității: mercenariatul.
În perioada elenistică, conflictele frecvente din bazinul mediteranean au atras mercenari din toate colțurile Europei, inclusiv din regiunile nordice, unde trăiau celții. Un exemplu remarcabil al acestei practici este povestea unui războinic celt din Transilvania, a cărui viață aventuroasă l-a purtat pe câmpurile de luptă din Grecia și Asia Mică. Războinicul, al cărui mormânt a fost descoperit la Ciumești, județul Satu Mare, în 1961, a lăsat în urmă o colecție impresionantă de artefacte ce reflectă viața sa tumultuoasă și legăturile sale cu lumea elenistică.
„Inventarul mormântului, precum și istoria sa ascunsă, constituie punctul de plecare al unui excurs privind istoria mercenariatului celtic în aria est-mediteraneană în a doua jumătate a sec. III a. Chr și în prima parte a veacului următor. Pe baza izvoarelor scrise, dar și prin intermediul «arheologiei mercenariatului», al artefactelor lăsate în urmă de acești mercenari, vom explora mecanismele prin care războinicii respectivi, veniți din adâncurile Europei, care au ajuns în contact cu liderii regatelor elenistice”, se arată în descrierea evenimentului.
Explorând „arheologia mercenariatului”
Pe baza surselor scrise și a descoperirilor arheologice, Dr. Aurel Rustoiu va analiza cum erau recrutați și integrați mercenarii celți în armatele regatelor elenistice, care era rolul acestora în campanii militare și impactul lor asupra strategiilor de război, ce influențe culturale și economice reciproce au existat între mercenarii celți și populațiile locale, dar și care au fost efectele asupra comunităților de origine și modul în care experiențele războinicilor au transformat societățile din care proveneau.
Cu o carieră impresionantă în arheologie, Dr. Habil Aurel Rustoiu este unul dintre cei mai cunoscuți cercetători ai celei de a doua epoci a fierului în România și în Europa. Acesta este cercetător principal – cel mai înalt grad în cercetare – la Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie de la Universitatea Babeș-Bolyai, Rustoiu și-a finalizat doctoratul în 1996, iar în 2017 a obținut abilitarea în domeniul arheologiei. În plus, este arheolog expert și evaluator acreditat de Ministerul Culturii pentru bunuri arheologice și istorico-documentare. Începând din acest an are calitatea de profesor asociat în cadrul Programului de master, la Universitatea de Vest din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!