Astfel, în perioada 14-16 octombrie, în Piața Traian putem vedea un teren temporar de fotbal, întins peste caldarâm. În acest weekend, cartierul are parte de un campionat de minifotbal pentru amatori.
„Suntem un grup de vecini și prieteni, plus prieteni ai prietenilor, care locuiesc sau lucrează în cartierul Fabric. Ne interesează să reamintim faptul că Piața Traian este parte a unui cartier locuit, care are o memorie afectivă vie și prezentă, și nu e doar un spațiu de tranzit.
Echipele de fotbaliști și fotbaliste sunt un mozaic social și cultural al cartierului Fabric, persoane cu diverse profesii și aspirații. Meciurile sunt o celebrare a prezenței noastre aici și a diversității biografice și culturale”, a precizat Laura Borotea de la Asociația Casa Jakab Toffler.
Aceasta spune că, după meciuri, și-ar dori foarte mult să mute atenția pe oameni și poveștile lor de viață, iar Piața Traian să fie privită ca o parte a vieții de cartier.
„Fotbalul ca infrastructură pentru democrație” este soluția câștigătoare a unui concurs la nivel local lansat de Beta – bienala timişoreană de arhitectură, prin care a fost reimaginat rolul acestei piețe istorice.
Campionatul de Fotbal în Traian este o acțiune a Asociației Casa Jakab Toffler finanțată de municipalitate prin Centrul de Proiecte în cadrul programului #ImpulsÎnComunitate.
Propunerea terenului de fotbal din Piața Traian s-a remarcat între cele zece lucrări înscrise în concurs, pe care le puteți vedea expuse în Piața Traian, până în 23 octombrie. Soluția câștigătoare este propusă de un grup de arhitecți alcătuit din Zenaida Florea şi Cristian Bădescu, asistenți la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, Pia Onci, arhitect, Bogdan Isopescu, asistent la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, împreună cu Asociaţia Casa Jakab Toffler, o iniţiativă a locatarilor din clădirea cu acelaşi nume din cartierul Fabric.
Din asociaţie fac parte Laura Borotea, profesor de arte vizuale şi manager cultural, Alexandru Ciobotă, peisagist, membru fondator al AsoP România, şi Gabriel Boldiş, artist vizual licenţiat în comunicare culturală.
„Micronaţiunea F.I.D. (Fotbalul ca infrastructură a democraţiei) este conţinută între graniţele fizice ale unei instalaţii arhitecturale participative şi regulile sportive de fairplay. Instalaţia este alcătuită dintr-un eşafodaj multifuncţional şi un mic teren de fotbal, ambele constituind o agora simbolică pentru comunitatea cartierului Fabric, unde, prin sporturi şi alte activităţi spontane, se încurajează libertatea de expresie, gesturi comunitare, şi democraţia în general”, transmit reprezentanții Bienalei de arhitectură.
Trimite articolul
XFoarte faina initiativa! O sa merg cu trotineta.
o spoiala care sa pregateasca terenul pentru alegerile din 2024. Nici politia, nici primaria se fac ca nu vad debandada cu masinile parcate pe trotuare in special intre Piata Traian si uzina electrica. Multe epave ale chiriasilor fara forme legale ocupa integral trotuarele determinand pietonii sa circula pe carosabil. Tigania din Fabric acum este ridicata la nivel de arta