Un păianjen uriaș s-a plimbat pe străzile din Liverpool. Acesta a fost unul dintre cele mai de succes evenimente ale Capitalei Culturale Europene în 2008…Marsilia și Liverpool au avut foarte multe proiecte artistice japoneze, ceea ce a amplificat enorm atractivitatea programelor Capitală Culturală Europeană. Unul dintre puternicele atuuri ale Marsiliei a fost implicarea populației de etnie roma în proiect. Orașul maritim Stavanger a devenit, din capitala norvegiană a petrolului, un „port deschis” al artelor, cu „zâne în peisaj”.
„Este momentul să învățăm din experiența altor capitale culturale europene”, a susținut Simona Neumann, directorul executiv al ATCCE, în deschiderea conferinței care a avut loc vineri, 22 noiembrie, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, un nou eveniment esențial pentru definirea direcțiilor de elaborare a proiectului candidaturii Timișoarei pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
Experții invitați să-și prezinte experiențele în această întâlnire sunt Ulrich Fuchs, director general adjunct al programului Marsilia-Provence Capitală Culturală Europeană 2013, Rolf Noras – Directorul Departamentului de Cultură al Primăriei din Stavanger (Norvegia) și expert implicat în programul Stavanger Capitală Culturală Europeană în 2008, și Neil Peterson – Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Comerț al Primăriei din Liverpool și expert implicat în programul Liverpool Capitală Culturală Europeană în 2008.
Despre șanse, speranțele și despre atuurile Timișoarei au vorbit și reprezentanții administrației locale, subprefectul Liliana Oneț, Marian Vasile, vicepreședintele CJT, și viceprimarul Dan Diaconu. „Timișoara are o șansă imensă, de a se reinventa din punct de vedere cultural și economic, investiția în cultură pe termen mediu și lung nu a dat greș niciodată. Îmbunătățirea infrastructurii culturale e o miză importantă. Analizând felul în care s-a câștigat acest titlu în celelalte orașe am observat că fără implicarea cetățenilor nu ai nicio șansă. Candidatura Timișoarei trebuie să fie efortul a 350.000 de cetățeni. Capitală Culturală Europeană e doar un titlu, Timișoara are însă, prin el, șansa de a deveni un important centru european”, a afirmat Diaconu.
„Nu există, în acest proces, nici un fel de garanție pentru un oraș că va câștiga, dar vă asigur că niciun oraș care a participat la acest proces nu a avut de pierdut, ci dimpotrivă. Este o șansă extraordinară pentru oraș, influențându-i dezvoltarea pentru cel puțin 10 ani. Este extrem de important să susțineți acest proiect. Asta nu înseamnă că trebuie să fiți de-acord cu fiecare pas al proiectului. Dar să atrageți bani prin cultură este esențial. Nu sunteți singuri, faceți parte din marea familie a orașelor care au încercat și au reușit, puteți învăța din experiențele lor, dar fiecare oraș are calea sa. Este foarte dificil să ai un proiect pe care să îl agreeze toată lumea, nu încercați asta. Diversitatea și respectul pentru fiecare cultură sunt valori europene majore. (…) Nu vorbiți în acest moment, concret, despre ce festivaluri, ce evenimente, ce artiști veți avea în 2021. Aveți timp pentru asta cu 3-4 ani înainte. Acesta nu este doar un proiect cultural, nu este suficient să pregătiți un program artistic pentru acel an. Concentrați-vă acum pe probleme care țin de pregătirea infrastructurii, de exemplu pe condițiile de transport public “, a susținut Ulrich Fuchs.
Marsilia a avut la dispoziție un buget de 680 de milioane de euro și 230 de companii implicate în proiect. Orașul a investit 30 de milioane de euro în muzeele de artă.
„A fi Capitală Culturală Europeană implică și a eșua, și a-ți asuma riscuri. Dar esențial pentru procesul de selecție este să dai cel mai bun răspuns la întrebarea: de ce candidăm? Creați un program care nu se poate derula nicăieri în altă parte a lumii. Și, mai ales, nu pierdeți vremea, timpul fuge”, a subliniat Rolf Noras, expertul din Stavanger, oraș a cărui prezentare a fost cu adevărat impresionantă.
Sâmbătă, 23 noiembrie, experții invitați realizează un seminar cu grupele de lucru implicate în elaborarea conceptului candidaturii, abordând, dintr-o perspectivă deopotrivă conceptuală și pragmatică, temele care vor conta decisiv în alegerea orașului Capitală Culturală Europeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!