În luna iunie, consilierii locali aprobau contractul de finanțare pentru anul 2020 al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană. Asociația ceruse atunci 8 milioane de lei și a primit 6,8 milioane. Banii au fost tăiați de la secțiunile de funcționare, turism și comunicare. Suma primită era oricum mult mai mică decât ce se estimase la începutul anului, înainte de pandemie, când bugetul asociației se ridica la 20 de milioane de lei, iar 2020 trebuia să fie anul premergător deținerii prestigiosului titlu.
Între timp, însă, între asociație și principalul finanțator, Primăria Timișoara, au existat mai multe tensiuni, care au culminat cu demisia președintelui consiliului de conducere, Horațiu Rada. Iar primarul Timișoarei a decis să formeze o nouă structură care să se ocupe de gestionarea proiectului. Structura încă nu există, însă Primăria Timișoara a lansat un apel de proiecte care să aibă legătură cu Capitala Culturală, fiind depuse 70 de dosare. După jurizare, au fost acceptate pentru a fi finanțate 50 de propuneri, care vor împărți suma de 3 milioane de lei.
Primăria Timișoara a mai mărit de atunci și bugetul Casei de Cultură, cu 2 milioane de lei.
Între timp, și deținerea de către Timișoara a titlului de Capitală Culturală Europeană s-a amânat pentru 2023, un anunț oficial în acest sens urmând să fie făcut de Comisia Europeană în luna octombrie, cel mai probabil.
Acum, la ultima ședință de plen, consilierii locali au aprobat a cincea modificare a programului cultural propus de Asociația Timișoara Capitală Culturală.
„Față de propunerea transmisă prin adresa ATCEC 672 / 7 august 2020, prezentul plan de acțiune pentru perioada septembrie – decembrie 2020 nu include proiectele selectate în urma concursului de dosare pentru finanțări nerambursabile ale proiectelor culturale pentru anul 2020 organizat de PMT și nici proiectele cu care a fost suplimentată Agenda culturală”, se arată în adresa semnată de directorul executiv al TM2021, Simona Neumann.
Suma a fost redusă semnificativ față de luna iunie, la 3,3 milioane de lei, adică la mai puțin de jumătate și va fi folosită pentru finanțarea acțiunilor sub umbrela asociației, primele urmând să aibă loc undeva la jumătatea lunii septembrie.
În acest moment, după lunile de probleme prin care a trecut ATCCE, și după ce a amenințat că taie de tot finanțarea, primarul a primit puteri depline în cadrul acestei organizații, putând să demită în orice moment directorul, care răspunde pentru ceea ce face în fața edilului-șef al Timișoarei.
Articole pe aceeași temă:
Asociația TM 2021 Capitală Culturală Europeană are în sfârșit buget… în iunie
TM2021, încă o scrisoare de protest: „A fi sau a nu fi Capitală Culturală Europeană?”
Trimite articolul
XNumai vorbe nu fapte… si scandal, promisiuni si minciuni.
Inca un exemplu al stiluli de canducere si management al primarului Robu .Este clar ca orice proiect in care se implica Robu este distrus. Sunt nevoie de bani pentru campania electurala.
Consiliul local voteaza orice fara nici un discernamant.
In 27 septembrie tori acesti indivizi care isi bat joc de Timisoara trebuie schimbati.
-
Corect! Nesimtitul din fruntea primăriei împreună cu acoliții lui trebuie să plece. Ieșiți la vot să încheiem aceasta etapă neagra care a durat cel puțin 8 ani.
Cat timp vom avea un clovn la primarie, orasul va fi un circ.
Bine a facut! Astia oricum doar sifoneaza bani. Artistii lu peste prajit. Unde e cultura? Care cultura? Ce s-a facut, concret, pana acum, de banii dati si primiti? Aproape nimic, fiecare a bagat in buzunar cat a putut. Eventual au facut ceva de fatada, cat sa nu se poata spune ca au furat tot. Si va fi 2023 in loc de 2021, deci inca doi ani de prosteala pe fata si de furaciuni in numele culturii ai artei.
se va ocupa tanty lelica si de restul banilor…
numa gunoaie in anturaju vopsitului
Cate-un pic,cate- un pic, la sfarsit n-o fi nimic!