Caravana Rod 2021 a început în 21 august la Costești, în jud. Hunedoara, și a continuat duminică, 22.08, la Poieni, comuna Pietroasa jud. Timiș, iar zilele acestea va ajunge în localități precum Buziaș, Lugoj și Jimbolia.
„Departe de lumea dezlănțuită a marilor festivaluri, populată cu politicieni, sponsori și campanii pe social media, departe de centrul Timișoarei, supraofertat cultural în aceste zile, acolo, în mijlocul comunităților închise și al grupurilor marginale din cartiere, cătune, sate, penitenciare, centre pentru minori, azile de noapte sau cămine pentru bătrâni a început cea de a doua ediție a Rod Festival – Zilele Recoltei Cinematografice, un eveniment DocuMentor”, ne transmit organizatorii.
Așadar, caravana culturală va trece prin douăzeci de locații, din cinci județe, și se va termina în Serbia, la Novi Sad, oraș partener al TM2023. Scopul Rod Festival este să aducă filmul, teatrul independent, spectacolul de circ și fotografia de artă în fața unui public care nu este obișnuit cu evenimente culturale sau activități din acest sector.
Festivalul este considerat printre cele mai ample experimente sociale organizate la granița dintre centru și periferie, fiind compus din activități, ateliere și evenimente de mică
anvergură puse la cale de către sectorul cultural independent din Timișoara, ca o extensie a bidbook-ului care a dus la câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021/2023 de către orașul de pe Bega.
„Rod 2021 își propune să dea voce României și Europei, uitate și regăsite, și să dărâme barierele care separă periferia de centru”, ne mai spun organizatorii.
De asemenea, o caravană medicală însoțește Caravana Rod pe drumul ei, aceasta fiind organizată în parteneriat cu Asociația ATI Aurel Mogoșeanu, din Timișoara, coordonată de dr. Dorel Săndesc, care oferă gratuit servicii medicale, teste, vaccinuri și educație sanitară tuturor celor interesați.
Până în anul 2023, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, Festivalul Rod își propune să devină un fenomen european cu peste o sută de evenimente de mică anvergură, organizate în nouă țări europene.
Program:
24
august/ Jimbolia, Casa de Cultură
- ora 20,00 – documentar: Acasă, de Radu Ciorniciuc – 1 h 26 min.
- ora 21,30 – scurtmetraj de ficțiune: 2 lei,60 de Camelia Popa – 24 min.
- ora 22,00 – documentar: The New Gypsy Kings de Liviu Tipuriță – 59 min.
26 august/ Penitenciar Popa Șapcă, secția Buziaș
- ora 18,00 – teatrul Auăleu, cu spectacolul Huo – aprox 1 h
- ora 19,00 – documentar: Acasă de Radu Ciorniciuc – 1 h 26 min.
27 august/ Buziaș, Teatrul de vară
- ora 19 – teatrul Auăleu, cu spectacolul Huo – aprox 1 h
- ora 20 – animație pentru copii: Peter iepurașul – 1 h 35 min.
- ora 21,40 – documentar: Acasă, de Radu Ciorniciuc – 1 h 26 min.
28 august/ Buziaș, Teatrul de vară
- ora 19 – animație pt copii: Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
- ora 20,40 – film de ficțiune: Berliner de Marian Crișan – 1 h 33 min.
29 august/ Lugoj, Amfiteatrul exterior, Universitatea Europeană Drăgan
- ora 18 – teatrul Auăleu, cu spectacolul: Ferma – aprox 1h
- ora 19,10 – animație pentru copii: Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
- ora 21 – documentar: The New Gypsy Kings de Liviu Tipuriță – 59 min.
30 august/ Lugoj, Amfiteatrul exterior, Universitatea Europeană Drăgan
- ora 18 – teatrul Auăleu, cu spectacolul Huo – aprox 1 h
- ora 19 – animație pentru copii: Peter iepurașul – 1 h 35 min.
- ora 20,40 – film de ficțiune: Berliner de Marian Crișan – 1 h 33 min.
31 august/ Nădrag, Scena de lângă parc
- ora 18,30 – animație pentru copii: Yeti, Omul Zăpezilor – 1 h 37 min.
- ora 20,10 – documentar: The New Gypsy Kings de Liviu Tipuriță – 59 min.
- ora 21,15 – film de ficțiune: Aferim de Radu Jude – 1 h 48 min.
ROD Festival continuă până la sfârșitul lunii octombrie.
Ziua 1 Costesti
Caravana culturala si caravana medicala la Costesti in judetul Hunedoara. ROD Festival, Zilele Recoltei…
Posted by DocuMentor on Monday, August 23, 2021
Trimite articolul
XIn sfarsit ceva cu adevarat cultural, nu doar mici si bere si boxe la maxim in Parcul Rozelor. Asa ceva trebuie sustinut.
E tare asta cu “departe de centrul Timișoarei, supraofertat cultural”. Despre ce oferta e vorba? in Timisoara nu se intampla ceva cultural de multi ani. A fost un scurt proiect in care niste artisti performau in diverse locuri in centrul vechi. Asta a fost o initiativa buna care s-a stins repede. In rest totul e manelistic, nunti, botezuri, terase pe malul Begai cu muzica data la maxim. Ocuparea parcurilor cu festivaluri desantate la care muzica se aude din celalalt cartier si de la care nu lipsesc micii cu duiumul si de la care daca indraznesti sa mergi vei pleca acasa mirosind a afumatorie.
Ati vazut ceva in Timisoara unde poti merge imbracat frumos? Ceva care deschide o discutie elevata? Ceva organizare de sport pentru public? Ceva activitati generale, fizice, pentru sanatarea copiilor? Vre-o baza sportiva noua sau una care nu e transformata in terasa pe ascuns? Un loc de intrunire a familiilor? Ceva pentru biciclisti? Dar un mini-centru in cartierele noi? Poate un parc in cartierele noi? … Nu ati vazut?! Poate privirea v-a fost umbrita de proiectele imobiliare la care consilierii au luat mita sute de mii de euro. De aia!
-
Am uiat de un lucru. Am avut si noi un proiect care se chema Timisoara oras cultural 2020 … s-a ales praful de el pentru ca nimeni in conducerea Timisoarei nu stia ceva despre cultura. poate acum va fi diferit dar e cam tarziu ca cei noi sa poata face ceva din nimic.