Joi, 15 septembrie, sunteți așteptați în cartierul Elisabetin, mai exact în Piața Bălcescu, pentru a admira istoria și patrimoniul cartierului, văzut din perspectiva artei. Participarea este gratuită, iar programul este următorul:
- 20 – sosirea publicului & socializare
- 20:30- punerea în scenă a spectacolului de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată
Regia spectacolului este inspirată din expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, organizată în cadrul proiectului în anul 2020 de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara. Ea are la bază manuscrisul „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu.
Spectacolul din cartierul Elisabetin face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara 2022, realizat de Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Muzeul Național al Banatului.
Elisabetinul a luat ființă imediat după plecarea turcilor, între 1716 și 1718 și purta numele de „Maierele Vechi” (germană Mayerhof) sau „Maierele Românești” pentru că aici erau instalați preponderent români. Acesta arăta mai mult ca un sat construit în jurul unei biserici din lemn, datorită interdicției puse ortodocșilor de a ridica biserici de zid și piatră, cu case mici risipite și înconjurate de livezi și grădini de zarzavaturi. În 1837 izbucnește o epidemie de ciumă, iar abia după terminarea acesteia, cartierul începe să se dezvolte. În partea de nord-vest încep să construiască și germanii, iar zona ia numele de „Maierele Germane”.
Numele actual îl preia abia în 25 mai 1896, în cinstea Împărătesei Elisabeta (“Sisi”), soția împăratului Franz Iosef I, si regina Ungariei, asasinată la Geneva. După 1882 se construiesc zeci de clădiri. În perioada interbelică i se schimbă numele în „Principesa Elisabeta” însă rămâne în conștiința oamenilor ca Elisabetin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!