Primarul Timișoarei vorbește despre noua structură care se va ocupa de implementarea proiectului TM2021. Așa cum TION anunța deja, Primăria Timișoara se va retrage din asociație, iar edilul-șef a gândit deja viitorul. Adunarea Generală a Acționarilor TM2021 are loc în 14 iulie, iar pe ordinea de zi se află deja un punct pentru „luare act de retragerile formulate de membri ai asociației”.
Până una alta, consilierii locali se vor întruni marți, 7 iulie, în ședință de consiliu, care nu a fost anunțată oficial. Cel mai probabil atunci se va vota și înființarea unei noi structuri sau, cum îi spune primarul „formula juridică cea mai potrivită să gestioneze implementarea proiectului «Timișoara – Capitală Culturală Europeană”.
Este vorba despre o „structură a administrației publice a orașului, cu personalitate juridică, similară, sub aspectul legislației ce-i stă la bază, Casei de Cultură a Municipiului” (…) Presupunând, prin absurd, că această formulă nu va fi agreată de Comisia Europeană –deși semnalele neoficiale primite până la această oră sunt încurajatoare-, există variante alternative, unele constituite deja în precedente”, a anunțat primarul, pe Facebook.
Potrivit acestuia, în ședința de consiliu va fi decisă și „alocarea unei sume duble față de cea de anul trecut – 3 milioane de lei, în loc de 1,5 milioane de lei – pentru finanțarea nerambursabilă de proiecte culturale reprezentând angajamente din dosarul de candidatură sau consonante cu acestea”. Iar „până când noua structură va fi operațională, implementarea proiectelor culturale angajate prin dosarul de candidatură se va face prin Casa de Cultură a Municipiului”.
Edilul-șef susține că operatorii culturali vor avea cinci zile la dispoziție pentru a depune proiecte, din 27 până în 31 iulie. Jurizarea cererilor de finanțare va fi făcută de o comisie, iar primarul propune ca din aceasta să facă parte „cele două personalități europene deja cu implicare la momentul curent în proiectul «Timișoara – Capitală Culturală Europeană», Ulrich Fuchs (membru în boardul TM2021 – n.r.) și Martin Heller (consultant artistic al Asociației TM2021 – n.r.), directorii instituțiilor culturale emblematice ale orașului –Teatrul Național, Opera Română, Filarmonica Banatul, Teatrul German, Teatrul Maghiar sau reprezentanți desemnați de ei, trei personalități culturale locale și câte un reprezentant al Consiliului Local, Consiliului Județean și Ministerului Culturii”, mai explică acesta.
Sectorul independent nu apare în planurile primarului cu rol de decizie.
Mesajul lui Holender
Până la punerea la punct a noii structuri, fostul președinte onorific al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și cetățean de onoare al Timișoarei, Ioan Holender, a lansat un mesaj tăios pentru cei care au lăsat să se ajungă la scandalul din ultima perioadă.
„«Tot Banatu-i fruncea» s-a înecat în Begheul împuțit. Am fost tare mândru să accept invitația de a prelua președinția onorifică a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană din orașul meu de baștină, al cărui cetățean de onoare sunt. Dar după ce timp de peste un an nu am fost nici informat despre ceea ce se plănuiește și nici nu mi-a fost solicitată părerea în privința a ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple, și neprimind niciun răspuns la întrebările mele adresate persoanei însărcinate cu desfășurarea Programului Cultural TM2021, am părăsit pajiștea pe care încă de la început am fost împiedicat să pășesc (…)
Și astăzi sunt întrebat de ziariștii din Viena, orașul în care trăiesc, despre scandalurile referitoare la titlul de Capitală Europeană a Culturii, acordat anul viitor Timișoarei «mele». Din cauza unor neputincioși, a unor politicieni corupți și incompetenți, cu interese personale, vanitoși și fără scrupule, Timișoara «mea» a ajuns să fie văzută mai rău decât era înainte de a fi candidata aleasă. Sunt trist, decepționat și revoltat”, a transmis Ioan Holender, în a treia scrisoare la adresa celor care gestionează TM2021.
Revenind la planurile primarului și cele două proiecte anunțate de el pentru CL Timișoara, acestea nu apar pe site-ul primăriei. De altfel, ședința de consiliu care ar trebui să aibă loc marți, 7 iulie, nu a fost anunțată oficial.
Viitorul TM2021 rămâne în continuare incert. A apărut în peisaj și Alin Nica, expert al Comisiei Europene, membru al juriului care desemnează și monitorizează capitalele europene ale culturii. Prin intermediul PNL, Nica a anunțat că vorbește pentru prima dată despre TM2021 într-o conferință de presă ce va avea loc luni, 6 iulie. El vrea să atragă atenția asupra „riscurilor ce pot apărea din cauza situației tensionate din cadrul TM2021”. Liberalul candidează pentru președinția Consiliului Județean Timiș.
Articole pe aceeași temă:
Adio, Asociație Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană! Primarul preia controlul proiectului
Trimite articolul
XMesajele lui Holender sunt prea metaforice si prea subtile ca sa fie intelese de catre robulieni. Iti trebuie un nivel ridicat al inteligentei sa intelegi mesaje deosebite date de un om cu prestigiu, inteligenta pe care robulienii nu o poseda. Pentru creierul lor neted mesajul trebuie sa fie tradus simplu: “Robu e un bou spagar si voi cei care il sustineti la fel”, incheiat traducerea.
Nu sunr fan ROBU, mai ales la chestiuni culturale, însă hai sa fim obiectivi: dacă s-a ajuns la SITUATIA asta in care să decidă politrucii proiectele de.cultura, este EXCLUSIV din cauza Asociației dezastruos manageriată.
Altfel nu ajungea în decizia lui Robu !
Însă dacă s-au înghesuit acolo tot felul de neaveniți, doar de imagine, cu implicare zero, aici s-a ajuns…
Nici pe Fritz nici pe alții nu i-am văzut sa protesteze incă din iarna, când era ultraevident, că Asociația e pe tobogan…
Sa nu uitam totusi ca suntem la mijlocul anului 2020. Dupa parerea mea în numai cele câteva luni ce au mai ramas pâna la 2021, si în plus sub capacul de plumb al COVID-19, NU se mai poate face NIMIC. Absolut NIMIC caci nici macar organizatia si proiectele nu (mai) exista! Totul va trebui început de la ZERO. Exista doar 2 posibilitati, ambele fiind rusinoase: cea mai buna dintre cele doua “rele” este retragerea oficiala pur si simplu de la aceasta manifestatie (mai ramân înca doua orase care vor salva aparentele: Novi Sad si Elefsina). In acest caz (sub scuza lui COVID-19) poate mai salvam ceva din onorabilitatea orasului. A doua posibilitate, care probabil ca fi aleasa din cauza încapatânarii, îngâmfarii, egocentrismului, etc, va fi CONTINUAREA cu orice pret chiar daca, poate, deja unii stiu ca vom intra în zid cu 200km/h. Poate nu ar fi rau sa se faca un proces public pentru a scoate la iveala incredibilele greseli de organizare si cine este la originea lor.