Cea mai mare expoziţie cu opere realizate de Constantin Brâncuşi din România ultimilor 50 de ani va putea fi văzută la Timişoara. Evenimentul este prilejuit de Programul Capitală Europeană a Culturii.
Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național de Artă, în condiţii excepţionale de securitate, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024.
Biletele se vor vinde de la 1 august. Consilierii județeni au aprobat următoarele tarife:
- Taxă vizitare expoziție temporară Constantin Brâncuși, adulți = 88 de lei/bilet
- Taxă vizitare expoziție temporară Constantin Brâncuși+ acces integral expoziții Muzeul Național de Artă, adulți = 100 lei/bilet
- Taxă vizitare expoziție temporară Constantin Brâncuși, studenți = 22 de lei/bilet
- Taxă vizitare expoziție temporară Constantin Brâncuși, pensionari = 55 de lei/bilet
- Taxă tur ghidat pentru clase de elevi – grup limitat la 20-30 de elevi = 500 de lei/grup
- Taxă tur ghidat pentru grupe de studenți, grup limitat la 10-20 de studenți = 500 de lei/grup
- Taxă tur ghidat pentru adulți, grup limitat la 10-15 persoane = 500 de lei/grup
„Am luat decizia de aprobare a tarifelor pentru expoziția «Constantin Brâncuşi», care este de un alt nivel față de ceea ce avem în prezent în Muzeul Național de Artă. Ne așteptăm la un aflux masiv de vizitatori. Ideea a fost să acopere cât mai mult din costurile de organizare ale acestui eveniment și să recuperăm din investiția pe care am făcut-o în acest proiect deosebit de important pentru Timișoara ca și Capitală Culturală Europeană. Dar am aprobat și o serie de facilități pentru categoriile cărora ne adresăm; mă refer la elevi, la studenți, la toate categoriile pe care legea ne permite să le favorizăm din punctul de vedere al unei expoziții. Iar pentru turiștii străini și ceilalți vizitatori – evident că este un preț accesibil pentru vizitarea expoziției”, a declarat, miercuri, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Expoziția Brâncuși va reuni pentru prima dată după jumătate de secol în România sculpturi emblematice din perioada de maturitate a artistului, de la mari muzee ale lumii, precum Centrul Pompidou sau Tate Gallery, dar și din tinerețea acestuia, din colecții muzeale și private din România. De asemenea, va fi expusă și o selecție inedită de fotografii și fragmente filmate de artist.
La Muzeul Național de Artă Timișoara vor fi prezentate peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Proiectul este susținut financiar de Consiliul Județean Timiș, fiind organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara și Fundația Art Encounters, în parteneriat cu Institutul Francez din România.
La Muzeul Național de Artă din Timișoara vor fi expuse șase opere care aparțin Muzeului Național de Artă al României din București și patru găzduite de Muzeul de Artă din Craiova. De asemenea, din străinătate, în orașul nostru vor ajunge trei piese de la Muzeul Tate Modern din Londra, alte 42 de piese din Colecția David Grob din Londra, 34 de opere de la Centrul de Artă Modernă Pompidou din Paris și o piesă și Colecția E. Royer.
Opere de artă semnate de Brâncuşi, precum Ecroseu, Capete de copii, Prometeu, Muza adormită, Domnişoara Pogany, Piatră de hotar din seria Sărutul, Rugăciune, Măiastra, Pasăre în văzduh, Coloana fără sfârşit III, diferite desene şi fotografii realizate de Constantin Brâncuşi vor putea fi văzute la Timișoara de vizitatorii Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSa adugam putin context: Un bilet la Louvre e 15E pentru adulti si gratis pentru tineri (sub 26 de ani). Multumim Nica.
-
Crezi ca dudeșteanul a auzit de Louvre?
-
Hopaaa, exemplul clasic de comentator de serviciu care nu e multumit de nimic. Sa adaugam putin context: pomanagiu, vrea totul gratis ?
sa va fie rusine ba
e foarte bine ca comunisti lau interzis pe barancusi ca aia nu e arta adevarata si acuma astia care sunt cu antiromani vor sa ia bani de la fraeri
-
ba apevistule barancusi ala foarte bine interzis de comunisti io m-ai furniza intre altele si lu maria lu tanase cari ierea arta adevarata romaneasca ba nu lua aia bani de la fraeri cari sunt cu antiromani
Au ajuns operele lui Brâncuși și ”pe sate”… După ce citeșlti ”comentariile” țăranilor te întrebi: ce sens are să-l aduci pe Brâncuși la Țărănișoara când locul lui este în lumea civilizată?
-
nu confunda snobismul cu rafinamentul cultural ori cine stie ce “pricepere”. nu cred ca ny-chezul de rand e mai “evoluat” cultural decat taranul de “pe sate”, dimpotriva. cate “experimente sociale” s-au facut cu arta si artisti de top ignorati pe strada? si ce concluzie tragem?
ps daca “iti place” arta moderna dar nu te poti abtine sa te dai rotund in fatza “țaranilor”, atunci arta nu prea si-a atins scopul in cazul tau.
pps la louvre sunt si zile in care e gratuita intrarea? de ce?
ppps cum vrei sa atragi lumea spre arta, prin manipülari de genul “preturi mari(raportal la salarii) folosite ca semn de ‘exclusivism'”?
pppps expozitia asta isi propune sa faca profit? sa minimizeze pierderi financiare investite in a culturaliza “țaranii”? cine ce analiza economica a facut? si cum e mai “rentabil”, mai multi vizitatori la pret mic sau mai putini la pret mai mare al biletului?
#despre returnarea obiectelor de arta extrase ilegal de colonialisti din diverse tzari ce parere ai? aa, aia is inapoiati, nu stiu sa aprecieze arta probabil. plus ca n-au conditii sa le pastreze de inapoiati ce sunt, nu ca ‘otii de francezi, nemti, englezi care au conditii sa faca bani de pe urma manglelilor din trecut.
#parca ai fi petcu explicand de ce nu participa mna la noaptea muzeelor sau de ce anuleaza el expozitia la(sic!) nu’sh’ care austriac. aceeasi “superioritate” gaunoasa “culta in cap”.
(#🤪)^2