Cea de-a cincea ediție a Festivalului de Film Central European Timișoara a avut ca temă „Noua realitate” și a impresionat publicul cu filme de excepție, timp de cinci zile.
Grădina de Vară Capitol a fost aseară, 5 septembrie, locul unde au fost desemnați câștigătorii celei de-a cincea ediții a festivalului.
Marele premiu fost luat de regizorii maghiari Nandor Lörincz și Balint Nagy, lungmetrajul As Far As I know/Din câte știu câștigând trofeul pentru Cel mai bun film.
„Lungmetrajul ne-a impresionat printr-o caracterizare subtilă și atentă la detaliile semnificative și prin atragerea spectatorilor de la primul la ultimul cadru în microcosmosul căsniciei, în care granița dintre bine și rău e chestionată continuu”, a fost motivația juriului.
Ilja Zofin (Persian Lessons/Lecții de persană, r. Vadim Perelman) a primit premiul pentru Cel mai bun scenariu, pentru modul în care a adaptat o proză scurtă, dezvoltând-o într-o narațiune emoționantă, plină de suspans și construind personaje veridice și relevante pentru o temă universală.
Premiul pentru Cea mai bună regie a fost câștigat de Hüseyin Tabak (Gipsy Queen), juriul apreciind viziunea aproape documentaristică și fără tezism cu care acesta abordează tematica asimilării sociale și a sacrificiului matern, conducând cu măiestrie o actriță talentată (Alina Șerban) către o interpretare foarte puternică.
Ana Covalciuc (actriță), Mihai Fulger (critic de film) și Laszlo Kantor (producător de film) au format Juriul secțiunii competiționale în acest an la Festivalul de Film Central European Timișoara.
Vânătoarea de cerbi (r. Andrei Olănescu) a primit premiul Radu Gabrea, acordat unui scurtmetraj din secțiunea de filme studențești.
„Juriul a fost impresionat de ingeniozitatea și maturitatea concepției regizorale ce transformă realitatea în semn, de felul în care au fost conduși cei doi interpreți, de expresia riguros-austeră prin care este redat momentul unei întâlniri târzii — mult așteptate, cu profunde valențe umaniste — dintre un fiu și un tată rătăcitor”, au spus Melania Oproiu (editor de film), Marian Sorin Rădulescu (critic de film) și Răsvan Popescu (jurnalist, scenarist și scriitor).
Citiți principiile noastre de moderare aici!