Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a debutat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti. Timp de 29 de zile, pe scenele de la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Auditorium şi Teatrul Odeon vor urca peste 3.500 de artişti invitaţi, în cadrul a 90 de concerte.
La Timișoara și Lugoj, concertele vor avea loc în perioada 3-20 septembrie.
Mari ansambluri ale lumii, precum Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra, se vor alătura Filarmonicii Banatul, și vor urca pe scena Sălii Capitol, în perioada 3-20 septembrie.
Trei concerte din cadrul celui mai renumit festival de muzică clasică (Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet și concertul Romanian Chamber Orchestra) vor avea loc în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, cu transmisiune live pe ecrane digitale de mari dimensiuni în Piața Sfântul Gheorghe, Parcul Copiilor, Iulius Gardens, după următorul program:
⦁ Duminică, 3 septembrie, ora 19 :00 | Ensemble Intercontemporain, Iulius Gardens
⦁ Luni, 4 septembrie, ora 19 :00 concertul Fine Arts Quartet, Iulius Gardens, Piața Sfântul Gheorghe și Parcul Copiilor
⦁ Miercuri, 6 septembrie, ora 19.00: concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra, Iulius Gardens, Piața Sfântul Gheorghe și Parcul Copiilor
Patru concerte au finanțare prin programul Overborder derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat prin Ministerului Culturii. Alte două sunt sponsorizate din fonduri private, prin Clubul Rotary Cetate.
„Suntem foarte onorați să aducem la Timișoara, anul acesta, Festivalul Enescu, pentru prima dată cu un program atât de mare. Noi suntem Asociația Scena Muzicală, unul dintre organizatorii locali ai acestui festival. Ne bucurăm mult că acest festival face parte din programul Timișoara, Capitala Europeană a Culturii. De asemenea, ne bucurăm mult că suntem susținuți financiar, o parte foarte importantă, de către Consiliul Județean, prin Centrul de Artă și Cultură a Județului, prin bugetul Ministerului Culturii. Festivalul George Enescu anul acesta împlinește 65 de ani, este la cea de-a 26-a ediție. Putem spune că este cel mai mare festival din România, din Europa unul dintre cele mai mari și este un ambasador cultural al României”, a declarat Dana Țurcan, președintele Asociației Scena Muzicală.
Inițiativa de a aduce o secțiune a Festivalului Enescu la Timișoara datează din 2021 i-a aparținut lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii de la acea vreme, și-a dat acordul și a pornit demersurile în acest sens.
„Cele două proiecte fiind de interes național, atât Timișoara Capitală Europeană a Culturii, cât și Festivalul Internațional George Enescu, se potențează, practic, unele pe celelalte prin această colaborare. (…) Îmi doresc, asemenea tuturor timișorenilor, ca acest frumos proiect de colaborare între Timișoara și București, prin Festivalul Georg Enescu, să continue și peste doi ani și de fiecare dată când se organizează în viitor acest mare festival”, a spus Nica.
Maestrul Cristian Măcelaru a precizat că a ales aceste concerte deoarece a vrut să arate în regiune și în Timișoara o diversitate aparte a Festivalului International George Enescu, unde ne bucurăm de o calitate extraordinară de artiști internaționali care vin din toată lumea.
„În acest an avem aproximativ 3.500 de artiști, care vin în România să concerteze nu numai la București, dar și în alte orașe în afara Bucureștiului, cum este exemplul din Timișoara și Lugoj. Și mă bucur foarte mult că acești artiști aduc cu ei un standard de excelență, care de fapt este identitatea festivalului în sine. Și mi-am dorit că aceste concerte care vin în Timișoara să arate exact acest exemplu. E important de observat genul de muzică ce se aduce în Timișoara. Am făcut exact așa ca să ajungem la muzică începând cu Beethoven și terminând cu compoziții care au fost scrise poate acum un an sau doi ani. Avem și compozitori care se apreciază mai puțin în România, dar compozitori care s-au născut pe pământul românesc actual. Iar de fapt, granițele s-au schimbat de-a lungul anilor, dar avem compozitori cum sunt Bigeti și Curta, care sunt compozitori născuți chiar în Lugoj. Și e foarte frumos să putem să apreciem compozițiile acestor mari compozitori”, a declarat dirijorul Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului Internațional George Enescu.
Directorul artistic al ansamblului Romanian Chamber Orchestra, violistul Cristian Andriș, a afirmat că deoarece sunt ansambluri extraordinar de mari la festival, unele dintre acestea nu au fost prezente în România, sau poate au fost prezente o singură dată în țara noastră.
Găsiți AICI programul.
Trimite articolul
XConcerte simultan, în trei locații. Cool
-
Concertele au loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul. Celelalte locații din aer liber enumerate vor transmite live concertele