Conducerea municipalității a făcut public cine sunt cei cinci oameni care vor verifica îndeaproape dacă la nivelul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană sunt respectate anumite reguli, care vor fi întocmite tot de ei. Vorbim despre oameni care sunt profesori universitari, patru la număr, dar și despre un consilier personal al primarului, care mai deține și alte funcții în diverse structuri subordonate municipalității.
Comisia de Etică a Primăriei conexă proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 a fost constituită de primarul orașului, „ca ordonator de credite al principalului finanțator al proiectului”. Anunțul a fost făcut pe Facebook.
Cine sunt cei cinci oameni care vor pune la punct regulile ce vor trebui respectate de cei care lucrează în cadrul asociației? Conf. Dr. Corina Ilin de la Departamentul de Psihologie al Facultății de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest, prof. dr. Alis Liliana Carmen Dema, șeful Disciplinei de Morfopatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, conf. dr. Romeo Negrea de la Departamentul Matematică din cadrul Universității Politehnica, conf.dr. Violeta Igna de la Disciplina Reproducție, Obstetrică şi Ginecologie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” și Cătălin Iapă din partea Primăriei Timișoara.
„Am optat să apelez la persoane a căror probitate morală și cunoaștere în domeniu sunt recunoscute, prin alegerea lor în Comisiile de Etică ale celor patru universități de stat din Timișoara (…) Comisia va avea ca sarcină principală să elaboreze Codul de Etică, iar ca sarcini subsecvente să vegheze la respectarea acestuia, inclusiv răspunzând la sesizări sau autosesizându-se, dacă va fi cazul. Înființarea acestei comisii nu împietează asupra dreptului Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană de a-și crea și ea una”, anunță conducerea municipalității.
Consilierul personal al edilului-șef, Cătălin Iapă, face parte din comisie pentru că a deținut „importante funcții în organizații studențești și de tineret (președinte Ligă AC, reprezentant al studenților în Biroul Senatului UPT, președinte FITT, președinte Asociația Doctoranzilor din UPT)”, explică primarul orașului.
Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană este evaluată periodic și de o altă comisie, formată la nivelul Comisiei Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!