Memorialul Revoluției din Timișoara va găzdui mai multe expoziții și evenimente de excepție în următoarea perioadă a anului 2024. Oficialii instituției au anunțat că urmează să se verniseze mai multe expoziții dar și că vor fi gazdele unor piese de teatru realizate de tineri.
Memorialul va găzdui și o conferință internațională, la sfârșitul lunii noiembrie, care va aborda tema „1989 – Anul revoluțiilor europene în memoria colectivă”.
„Ținând cont că sunt și 35 de ani de la Revoluție, încercăm să venit cu cât mai multe activități în fața opiniei publice și încercăm să ne organizăm în asemenea fel încât să atingem zone cât mai interesante și mai clare. Așadar, în afară de a face aceste expoziții pe care deja v-ați obișnuit să le vedeți la noi, pe tema comunismului, vom avea și o componentă foarte intensă pe zona de cercetare și activitate științifică, fiind angrenați în niște proiecte de cercetare la nivel internațional, cu universități din cadrul UNITA”, a spus președintele memorialului, Gino Rado.
În 19 iulie, o trupă de teatru franceză ajunge la Timișoara și, împreună cu elevi de la Colegiul Național „Titu Maioresu” din Aiud și de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, cu colaborarea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, vor pune în scenă o piesă tulburătoare, care spune povestea dictaturilor europene.
„Următorul eveniment care va fi în 19 iulie va fi un spectacol de teatru organizat de trupa de teatru Procede Zebre din Vichy, Franța, care printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, programul Creativ și Erasmus +, realizează diverse tipuri de exprimare publică, teatru, muzică într-un mod inovator, într-un mod imersiv.
Realizează un turneu european și în fiecare locație unde ajung pun în scenă un spectacol despre memorie. Este vorba de punerea din nou în valoare a istoriei recente europene. Ei vin de la al Doilea Război Mondial încoace iar aici în România ajung la Timișoara în 19 iunie și evident spectacolul se va numi «Dictatorii» și vorbește despre comunism, dictatură și revoluție”, a mai precizat Gino Rado.
Expoziții
Expoziții vizitabile acum la Memorialul Revoluției:
- 13 iunie – 14 iulie 2024: Rezistența Anticomunistă de la Nucșoara. Portret de Familii (Ioana-Voicu Arnăuțoiu);
- 18 iunie – 31 iulie 2024: Miopie Istorică (Muzeul Ororilor Comunismului din România);
Agenda evenimentelor viitoare, la Memorialul Revoluției:
- 18 iulie – 14 august 2024: Tails of Hope (Institutul Memoriei Naționale Poloneze);
- 15 august – 14 septemebrie 2024: Comunismul în Albania (Muzeul Național de Istorie din Tirana);
- 15 septembrie – 14 octombrie 2024: Mărturii din Gulag (Muzeul Național al Moldovei din Chișinău);
- 28 octombrie – 17 noiembrie 2024: Împăcarea cu trecutul comunist din Germania și România (Ambasada Germaniei și Institutul de Investigare a Crimelor Conunismului și Memori Exilului Românesc);
- 18 noiembrie – 20 decembrie 2024: Revoluția Maghiară din 1956 (Muzeul Național Maghiar din Budapesta);
Memorialul Revoluției va duce mai multe expoziții și în afara granițelor țării, în acest an.
Expoziții externe:
- 3 noiembrie – 5 decembrie 2024: Chișinău – Muzeul Național al Moldovei;
- 14 noiembrie – 15 decembrie 2024: Budapesta – Muzeul Național Maghiar;
Cracovia – Polonia – Universitate;
Tirana – Albania – 10 septembrie – Muzeul Național de Istorie Tirana
Imagini nemaivăzute de la Revoluția din 1989, prin lentila Europei vestice
În contextul desfășurării Congresului Mondial al Arhivelor Televiziunilor Publice la București, în acest an, reprezentanții Memorialului Revoluției de la Timișoara spun că s-ar putea să avem parte de imagini și perspective noi asupra evenimentelor de acum 35 de ani.
„Totul a pornit de la o idee și anume ca, pe lângă arhiva video pe care memorialul o deține, arhivă constituită în principal din filme documentare despre Revoluția din 89, să vedem ce și cum au reflectat diverse televiziuni din alte țări evenimentele de la noi și ce imagini mai păstrează ele în arhivele lor. A fost contactată televiziunea publică din Austria, care s-a arătat deschisă la colaborare. A fost interesată și, prin intermediul lor, am ajuns să fim invitați la această întâlnire de la București, care va avea loc în toamnă”, a spus Lucian Ionică, proaspăt ales vicepreședinte al Memorialului Revoluției de la Timișoara.
Tot în perioada următoare, cei de la memorial vor să invite publicul la sesiuni de vizionare a filmelor-documentar, pe tema regimurilor totalitare, într-un cadru nou instituției: o cinematecă de vară.
„Vom încerca să organizăm, dacă se poate, de luna viitoare, o cinematecă de vară. În această cinematecă vom prezenta filme documentare tot despre comunism, totalitarism, nu numai din România ci și din alte țări foste comuniste. Iată, unul din modurile în care vor prezenta și acele materiale pe care sperăm că le vom primi în urma acestor contacte, la acest congres, să le punem în valoare și prin difuzare în cinemateca noastră de vară, printre altele”, a mai spus Gino Rado.
Copiii noștri vor fi liberi
Un performance inedit 1 la 1, regizat de Anda Drăgan, va aduce în fața publicului timișorean o experiență cu totul cutremurătoare: interacțiunea directă cu memoria celor care au fost în stradă, în decembrie 1989, la Timișoara. Actorii implicați se vor documenta și vor spune mai departe poveștile revoluționarilor din stradă, pentru a face cunoscută experiența acelor zile, de pe străzile orașului. Va fi un circuit în care va exista o interacțiune actor-spectator, care va duce vizitatorul în atmosfera și trăirea acelor vremuri. Mesajul transmis prin intermediu acestui proiect teatral este „Eroii nu mor niciodată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!