Timișoara va purta titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2023, din cauza pandemiei. Până atunci va trebui să rezolve toate problemele apărute, inclusiv cele legate de finanțare și infrastructură culturală. Până acum, primarul Dominic Fritz nu a avut prea multe de spus pe această temă. Și-a luat un consilier personal care vine din mediul cultural, pe Simona Fiț, care „a coordonat procesul de elaborare a dosarelor de candidatură pentru Timișoara Capitală Culturală”, după cum a precizat chiar Fritz.
Edilul-șef a anunțat că merge la București să poarte discuții cu diverși miniștri despre problemele Timișoarei. Printre ei este și Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, care s-a lăudat în repetate rânduri că ajută cel mai mare proiect cultural al Timișoarei. Au rămas doar promisiunile.
„O să discut despre Muzeul Revoluției, unde a fost lansată licitația pentru proiect tehnic. Vreau să mă asigur că acest proiect va include, de fapt, perspectivele timișorenilor și nu va fi făcut de nu știu cine, care nu cunoaște realitatea locală. Tema cea mai mare o să fie capitala culturală (…) Voi discuta finanțările pentru infrastructură culturală. Avem aceste proiecte cu cinematografele, cu reabilitarea filarmonicii”, a declarat Fritz.
Planuri și pentru asociația TM2021/2023
Un alt subiect este Asociația TM2021 sau TM2023, care, spune Fritz, trebuie să joace un rol în proiect, dar nu neapărat unul principal. Iar toată treaba asociației va fi supervizată direct de la Ministerul Culturii, de către un membru USR PLUS propus chiar de primarul Timișoarei.
„Vom discuta și situația capitalei culturale, unde asociația o să joace un rol în aceste discuții, dar nu neapărat principal. Cred că trebuie să începem să ieșim dintr-o gândire în care Asociația TM2021 a devenit un scop în sine. Trebuie să ne întrebăm din nou cum putem să ne asigurăm că în 2023 facem o prezentare bună pentru țară și pentru Europa. Asociația poate juca un rol în asta, dar nu ea este personajul principal aici. Urmează să numim un subsecretar de stat pentru capitala culturală și înțelegerea în guvern este că această nominalizare va veni din partea USR PLUS. Eu voi propune pe cineva în curând”, a mai spus Dominic Fritz.
Pe de altă parte, statutul Asociației TM2021 spune că aceasta „are ca scop principal asigurarea Programului Timișoara capitală culturală europeană (Programul)” și „pregătirea programului, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării și punerii în practică a măsurilor necesară pentru derularea acestora”.
Primarul Timișoarei a anunțat și un plan pentru „cultura în Timișoara, inclusiv pentru finanțarea culturii în Timișoara”, care urmează să fie prezentat la finalul acestei luni. El a fost nevoit să-și amâne vizita în București, după ce a fost confirmat cu coronavirus.
Articole pe aceeași temă:
Dominic Fritz are Covid-19. Primarul Timișoarei are simptome și a intrat în izolare
Trimite articolul
XPai nu mai face concurs?
-
Nu e vorba de city manager… acela e ales dinainte de a incepe cititul fictiv de CV URI
Se mai misca ceva in Timisoara fara aportul si acordul fritzului ?
-
Dar al Bucurestiului?
Cel mai bun ar fi Lucian Varsandan.
Stiti, nu stiu daca ati observat, dar avem un oras plin de noroi. Ar trebui sa se vanda cizme de cauciuc in centru. Fa de urgenta o licitatie si montati bolarzi anti parcare pe toate bordurile din oras. Apoi însămânțati spatiul verde care acum e parcare innamolita cu gazon si aveti grija de el. Hai, ba, ca nu e greu.
Ce mizerabil arata mizeria aia de pavaj in alb-negru.
Albul ala s-a facut cam mizerabil. Orice flegma aruncata pe jos, orice guma de mestecat scapata din gura se lipeste de dalele alea. Sa le vedeti dupa 1 an cum vor arata….
Asta e sifonare de fonduri pe fara. Au trecut deja doi ani in care doar s-au tocat bani, iar rezultatele sunt zero. Numai zdrente infipte in banii aia, nu stiu care cum sa duca acasa mai mult.
Fritz samuel nu face nimic concret pt timisoara, in afara de asi lua salariul,pe care nu la visat neam de neamul lui din saracul sat de langa Freiburg!