Astfel, marți dimineață, consilierii județeni au aprobat 20 de proiecte pentru programul cultural Timișoara 2023, care vor fi introduse în Bidbook, alături de cele deja gestionate de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara.
Proiecte culturale care vor fi introduse în dosarul de candidatură al Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” cu prilejul actualizării acestuia sunt următoarele:
a) Expoziția Parallels la Muzeul Național de Artă Timișoara, în parteneriat cu Galeria Matica Srpska Novisad, parte din seria evenimentelor rezultate ca urmare a semnării unui protocol de colaborare inter-muzeală în contextul celor două Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023;
b) Expoziția Paul Neagu la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment care va reuni lucrări din colecții publice de prestigiu din Europa;
c) Expoziția Victor Brauner la Muzeul Național de Artă Timișoara, eveniment care va omagia artistul inovator cu impact major asupra evoluției artei moderne europene;
d) Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale la Muzeul Național de Artă Timișoara, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrală și de Est în 2023. Expoziția va reuni pentru prima dată după 50 ani în România sculpturi emblematice ale artistului;
e) Baroque Reloaded by MNArT, activități culturale la Muzeul Național de Artă care plasează privitorul în postura de a reforma ceea ce știe despre realitate și aparență, rațiune și sentiment, monumentalitate, geometrie, muzicalitate, formă și discurs sau speculație creativă.
f) Festivalul Etniilor, organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, un eveniment care, pornind de la obiceiuri, cântece, dansuri, povești și graiuri tradiționale din Banat, va redefini spațiul Muzeului Satului prin crearea unor puncte inedite de întâlnire centrate pe actul artistic multicultural.
g) Patrimoniul sub reflectoare la Muzeul Național al Banatului, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara;
h) Festivalul Medieval al Casteluluii Huniade, ediție specială TM2023 organizată de Muzeul Național al Banatului Timișoara. Evenimentul va cuprinde muzică și dansuri medievale, piese de teatru, animații și teatru pentru copii, ateliere și tabere meșteșugărești, dar și reinterpretări folosind mijloace contemporane, din zona artelor vizuale și performative, storytelling, ale perioadei medievale, celebrând o perioadă istorică mai puțin cunoscută publicului larg, dar cu egale valențe pentru memoria colectivă.
i) JAZZx, ediție specială TM2023 organizată de Muzeul Național al Banatului Timișoara. JAZZx va depăși limitele unui festival muzical, creând scene și public nou, accesibilizând nu doar un act cultural exceptional, ci explorând colaborari și contexte de invatare pentru generațiile tinere de artiști, atât în sfera muzicală cât și a cuvântului scris.
j) Festivalul Luminilor în organizarea și sub coordonarea Muzeului Național al Banatului Timișoara. Festivalul Luminilor este parte a moștenirii Capitalei Europene a Culturii constând în spectacole și instalații având ca temă centrală lumina. Festivalul va debuta la trecerea între anii 2022 și 2023 ca un eveniment de trecere în anul Capitalei Europene a Culturii, la sfârșitul anului 2023 marcând ultimele momente ale anului Capitalei Europene a Culturii și deschizând fereastra către moștenirea anului.
k) Luminile magice la castel, eveniment organizat de Muzeul Național al Banatului Timișoara va fi o serie de șase evenimente lunare ce se vor desfășura la Castelul Huniade constând în concerte și proiecții tematice pe zidurile Castelului. Se va construi astfel o experiență imersivă unică pentru spectatori și punem în valoare cel mai important monument istoric al orașului.
l) Festival internațional de animație și teatru pentru copii organizat de Teatrul Merlin Timișoara, un eveniment care va reuni personalități culturale și teatre europene de prestigiu, copiii spectatori fiind implicați deopotrivă în vizionarea de spectacole de valoare și în activități recreative. Timp de o săptămână, trupe de teatru românești și străine vor juca cel puțin trei piese pe zi, iar va fi atras către lansări de carte, workshop-uri, expoziții și concerte.
m) Festivalul Internațional de Literatură Timișoara – La Vest de Est/La Est de Vest, un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”.
n) Festivalul fLight over borders (Flight Festival 2023), eveniment artistic cultural, unic în sud-estul Europei. Evenimentul se sprijină pe doi piloni importanți ai candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii – arta și tehnologia. Ediția specială din 2023 a festivalului se va concentra pe dimensiunea europeană, transfrontalieră sub denumirea fLight over borders construind punți artistice între Timișoara, regiunea extinsă a Banatului și întreaga Europă.
o) CODRU, un eveniment inedit de responsabilitate socială, fiind singurul festival din Romania ale cărui venituri sunt redirecționate spre cauze ecologice. În Pădurea Bistra, CODRU va îmbina artele, multiculturalitatea și abordarea eco[1]friendly cu scopul de a crea un mediu propice interacțiunii cultural-artistice. Programul va cuprinde concerte, piese de teatru, instalații artistice (land art), performance-uri și ateliere (olărit, pirogravare, pictură pe diferite materiale).
p) Retracing Bartók, proiect curatoriat de pianistul și compozitorul Lucian Ban, artist de origine română stabilit la New York, care va reimagina în cheie contemporană cântecele culese de Béla Bartók din satele din Banat cu ajutorul unor nume importante din jazzul internațional. Extraordinara diversitate a muzicii tradiționale românești va fi reflectată în cultura contemporană printr-o expoziție multimedia, conferințe, masterclass-uri și concerte.
q) Muzicon, proiect conceput ca fiind umbrela sub care vor fi aduse în atenția publicului rezidențe creative, evenimente live care presupun colaborări între artiști din zona muzicală alternativă și cvartete de coarde, precum și cea mai mare conferință de muzică alternativă din România. Dezvoltarea scenei muzicale alternative va fi susținută prin arhivarea istoriei muzicale din Timișoara și prin înființarea unei pepiniere a artiștilor emergenți locali.
r) Concert Special în Peștera Românești, ediție special TM2023. Peștera Românești a fost, pentru prima dată, gazda unui concert în anul 1984, de atunci acest eveniment a intrat în peisajul cultural al regiunii.
s) Bega.Clasic, o serie de patru evenimente de muzică clasică, sau classical crossover desfășurate în spații neconvenționale de pe râul Bega cu participare internațională, incluzând orchestre și artiști internaționali.
t) Festivalul Excelenței Teatrale, eveniment care va celebra excelența artistică în domeniul teatral.
Trimite articolul
XCum se aliniaza aceste alocari de bani cu reducerea consumului de energie? Vom sta pe intuneric dar vom arunca bani pe zdranganelile unora? Sa isi cumpere bilet cine vrea sa mearga, sau sifonati in vremurile in care situatia o permite cu mai multa lejeritate.