Asociația „Călător prin România” a propus Primăriei Timișoara să instaleze mai multe plăcuțe cu coduri QR pe clădirile de patrimoniu din municipiu. Odată scanat cu un smartphone, acest cod îi va trimite pe cei interesați către o platformă care va conține informații despre istoricul imobilului respectiv.
Teoretic, obligația de a instala aceste plăcuțe revine Primăriei Timișoara, însă ultimele au fost instalate în timpul administrației Ciuhandu, pe câteva imobile din zona centrală. Astfel de plăcuțe, montate de Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu au mai fost instalate în zona Traian.
Lipsa informațiilor publice despre aceste obiective turistice este recunoscută de municipalitate.
„(…) conform Legii 422/2001 şi a Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor 2237/2004 primăriile au obligaţia să instaleze plăcuţe cu semnul de monument istoric, pe clădirile care fac parte din patrimoniul oraşului. În momentul de faţă în Timişoara nu sunt instalate astfel de plăcuţe, care să evidenţieze clădirile monument istoric din oraş”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre de asociere între municipalitate și ONG-ul amintit.
Conform documentului citat, Asociația „Călător prin România” este „o organizație non-guvernamentală culturală și se ocupă cu promovarea României din punct de vedere al istoriei și legendelor obiectivelor turistice, a gastronomiei tradiționale și al portului popular”.
Informațiile despre clădirile de patrimoniu ce vor fi marcate prin acest proiect se vor găsi pe siteul http://travellerinromania.com/ unde asociația și-a propus să mapeze 100.000 de obiective turistice aflate pe întreg teritoriul României.
Reprezentanții municipalității susțin că nu vor sprijini financiar acest proiect, toate costurile urmând să fie suportate de asociație. Ei vor contribui doar cu informații, în măsura în care le au, despre clădirile de patrimoniu și cu obținerea avizelor necesare.
Proiectul de hotărâre prin care se va consfinți această asociere va fi supus aprobării în viitorul plen al Consiliului Local Timișoara.
Trimite articolul
XSi codurile vor fi aplicate perfect peste cladirile in stare de degradare, in contrast cu pavelele aplicate cu maxim profesionalism.
Imaginea Romaniei, o carpeala continua, lasa ca merge si asa, numai sa iasa pe hartie.
Frumos! Ideea este buna, insa si mai buna ar fi daca , inainte de toate, cladirile ar fi cat de cat reabilitate. Oricum, adresez ONG-ului sa nu se bazeze deloc pe cei de la primarie ci sa o sa faca prin alte resurse.