Micuțul sat Altringen din județul Timiș a fost asaltat de voluntari din toate colțurile țării pentru a prinde viață și culoare, în perioada 6-8 iunie. Anul acesta, festivalul organizat de către cei de la Acasă în Banat a ajuns la ediția cu numărul 6.
În cele trei zile, participanții au reparat 30 de fațade, au refăcut elementele decorative tradiționale și au zugrăvit casele din acest sat pitoresc, înconjurat de dealuri și pădure, într-un „adevărat festival al faptelor bune pentru a ajuta această comunitate să își păstreze și să își ducă mai departe identitatea locală”.
Au fost selectate cu prioritate case locuite, ale familiilor cu venituri modeste, care păstrează elemente de arhitectură specifică zonei atât din satul Altringen, dar și câteva case din satele vecine – Bogda, Sintar și Comeat.
„A fost o ediție extraordinar de frumoasă, neașteptat de frumoasă, plină de provocări pentru noi ca asociație. Deși suntem la a VI-a ediție, apar lucruri noi și provocări pe care nu le-am întâlnit în edițiile trecute. (…) Provocarea cea mai mare de acum a fost să readucem acel stil german al localității Altringen în casele din prezent și în casele incluse în proiectul nostru. Au fost niște elemente decorative, culori specifice folosite care ne-au dat câteva bătăi de cap, dar eu cred că ne-a ieșit.
Toată lumea a fost într-o stare pozitivă și echipa organizatorică a fost foarte mare. Am avut un partener local care a dus greul cu o bună parte din lucrările sau pregătirile care trebuiau făcute și asta ne-a ajutat foarte mult”, a declarat pentru Tion Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
Au fost aproape 500 de participanți, stabilindu-se chiar un record. Foarte mulți voluntari au venit încă din prima zi, care este și „cea mai grea” – ziua de joi – având în vedere că este în timpul serviciului. Au venit din zone diferite ale țării, ba chiar și din străinătate. Toți au dat o mână de ajutor.
„Până nu te pui efectiv pe șantier nu știi ce se va întâmpla”
Pe cât de apreciat este proiectul, pe atât este de dificil de derulat, pentru că apar multe necunoscute, mai ales pe partea tehnică. „Vine întotdeauna cu surprize”.
„Noi, ca asociație, avem o mare dificultate să ne ducem într-o comunitate. Și s-o luăm de la zero, neavând un partener local. Ne este foarte dificil să ne implantăm acolo și să derulăm proiectul… Anul acesta n-a fost ceva mai ușor, astfel încât ne-am degrevat de multe lucruri care ne-au putut ajuta să ne concentrăm mai mult pe detalii, în așa fel încât casele să iasă cât mai frumoase.
Am avut multe necunoscute legate de partea tehnică, adică multe case. Deși le-am studiat bine de la început, până nu te pui efectiv pe șantier nu știi ce se va întâmpla… Au fost situații dificile, unde tencuiala sau straturile de vopsea care au fost date jos sau care nu s-au dat jos au venit cu surprize și a trebuit să facem un efort suplimentar, să facem reparații mai multe.
Zugrăvitul este, să zicem așa, partea cea mai ușoară, pentru că partea de reparare a fațadelor este dificilă și vine întotdeauna cu multe surprize. Chiar dacă o casă poate părea că este într-o stare decentă sau relativ bună, poate să aibă multe vicii ascunse și să nu știi efectiv decât atunci când te apuci de lucru ce va fi. Asta înseamnă mai mult efort și mai mult timp”, a adăugat Radu.
Exteriorul nu contează cel mai mult
Obiectivul principal a fost 30 de case, iar acesta a fost atins, chiar dacă unele au necesitat intervenții suplimentare. În cazul acestora, nu se lucrează doar la partea exterioară.
Anul acesta, cea mai dificilă misiune a fost la casa unei bătrânici din localitatea Sintar, unde voluntarii au întâmpinat probleme structurale la un nivel destul de ridicat, intervenindu-se inclusiv la instalația electrică și la partea structurală, pentru că imobilul se afla într-o stare de deteriorare, fiind afectat în trecut de un incendiu izbucnit în interior.
„Am ajuns la 30 de case, ținând cont că am lucrat și la fosta școală care este o clădire foarte mare. N-am terminat-o, mai este mult de lucru aici, pentru că e o clădire cu multe probleme. Asociația locală a înlocuit acoperișul, a reparat câteva încăperi, iar la exterior nu s-a intervenit mai deloc până acum. Am lucrat doar la structură. Mai departe să o ducem la bun sfârșit. Efortul a fost mult mai mare în acest caz.
În fiecare an ne asumăm una sau două case care sunt nu doar luate pentru partea lor de estetică, pentru că nu partea de exterior este cea care contează cel mai mult. Sunt familii nevoiașe care au nevoie de ajutor. Noi nu ne dăm în lături de la provocări de genul acesta pentru că în timpul anului facem genul acesta de intervenții la familii nevoiașe și atunci ne dedicăm timp și efort ca să ajutăm familiile și la interior. Luăm sistematic tot ce e nevoie la casa respectivă.
În cazul de anul acesta, cea mai grea acasă a fost la Sintar, la familia doamnei Sadovan. Tavanele au căzut din cauza unui foc. S-a acumulat foarte multă mobilă veche și nici nu se putea intra în casă. A fost o problemă puternică de igienă și de deratizare și dezinsecție. Problemele structurale ale casei ne-au dat mari bătăi de cap. Dar cred că până la urmă o s-o scoatem la capăt și cu acest caz. E multă muncă, dar merită”, a mai spus el.
Au fost mai multe intervenții care nu erau neapărat prevăzute în proiect, dar pe care organizatorii au dorit să le facă. Astfel, pe lângă cele 30 de case, voluntarii au refăcut și gardul parcului pentru copii din Altringen și stația de autobuz, care a fost renovată din temelii. Mai mult, aceștia au lucrat și la un monument german pe care l-au îngrădit cu un gard.
Chiar dacă soarele a fost inamicul lor principal, voluntarii au privit această activitate ca pe o terapie pentru suflet. Au muncit dar s-au și relaxat și încărcat cu energie bună.
„Mă minunez de oamenii care vin aici, de câtă pasiune pun. Vin cu un entuziasm așa de mare încât cele trei zile, care sunt mega obositoare, nici nu le simți deloc prin prisma faptului că acești oameni reușesc să readucă la viață satul de odinioară ne fac pe noi, cei ce venim aici, să ne entuziasmăm.
Deja sunt la a doua ediție și am deprins anumite chestii, pentru că nu am experiență în zona asta. Având în vedere că e voluntariat, nu există presiunea aceea de a da ceva și de primi în schimb. Intri în legătură cu oameni care sunt diferiți de locul unde am lucrat eu înainte. Eu vin aici să mă ajut pe mine mental. Mă liniștește și mă face să mă simt un alt om.
Lucratul la înălțime și statul în soare au fost două chestii mai dificile, dar știam la ce vin, știam în ce mă bag. Dar chiar merită fiecare moment.
Mi-am propus să merg la cât mai multe ediții. Unele cazuri devin sociale și trebuie ajutor. Venim să ajutăm pe cei care sunt mai puțin norocoși decât noi”, a spus Marius, unul dintre voluntari, la finalul ediției.
„Am reușit să vin vineri și sâmbătă. În ciuda oboselii, chiar am vrut să stau peste program, astăzi fiind ultima zi. Chiar încerc să mă bucur din plin de ziua asta și de atmosfera asta bună. M-a provocat mai mult soarele.
A fost mult mai fain decât mă așteptam. Cu siguranță voi reveni la următoarea ediție”, a spus și Franziska, una dintre voluntare, aflată la prima ei ediție Color The Village.
Din Chicago la Altringen
A fost o premieră și pentru Irina, româncă de origine, care a venit tocmai de la Chicago, Statele Unite, pentru a participa la ediția de anul acesta. De profesie este agent de vânzări, iar de 18 ani locuiește în Statele Unite. Are trei copii, iar la Altringen a venit cu fiica ei de 14 ani, Jessica, care se implică în activități de voluntariat aici, în România.
„Fiind aici pentru prima oară (nr. – festival), a fost o experiență inedită. (…) Am cunoscut oameni super faini. Prietenii, probabil, legate. Este foarte fain să vezi că oamenii în România se unesc să facă ceva de bine. Și în mod special pentru satul românesc, pentru satele din România rămase multe în paragină. Tineretul se mută la oraș, iar bătrânii rămân singuri și nu au banii necesari, nici forța de muncă pentru a face lucrul ăsta. Deci acțiunea asta este ceva ce România are nevoie, și nu doar în Banat ci și în multe dintre satele românești.
Voluntariatul în România e un concept mai nou, dar încet-încet prinde viață. Văd că tot mai multe ONG-uri, tot mai multe asociații, care apar și care vor să facă bine pentru România, pentru țara lor. Am vrut să o aduc pe fiica mea să vadă cum se trăiește în satul românesc“, a mărturisit Irina.
Mai mult, Irina face parte dintr-un ONG care strânge fonduri la nivel global, fiind ulterior direcționate către România.
„Întotdeauna o să trag aici să ajut cât mai mult partea asta. Lucrez foarte mult, fac voluntariat, multe ore în fiecare lună.
(…) «Copăceni» este un proiect la care vrem să strângem cel puțin 500.000 de dolari pentru un spital paliativ pentru copii cu boli terminale care se va construi lângă București. Sunt foarte mulți oameni implicați. Vrem să aducem împreună toată comunitatea de medici și cadre medicale române din diasporă”, a adăugat ea.
Potrivit organizatorilor, Altringen este un mic sat din zona de nord-vest a județului, aproape de granița cu Aradul, într-o zonă colinară foarte pitorească. În trecut a fost locuit de germani, însă aceștia au plecat. Comunitatea de acum se străduiește să ducă mai departe moștenirea lăsată de ei.
Color the Village este un eveniment organizat de Asociația Acasă în Banat. În acest an, partenerul principal al proiectului este Asociația „Johann Scharnel” din Altringen.
Color the Village are loc într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Edițiile precedente au avut loc la Valeapai (2023), Fărășești (2022), Ilidia (2021), Racovița (2020) și Eftimie Murgu (2019). Proiectul Asociației Acasă în Banat este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din această zonă. În cele trei zile, sute de voluntari muncesc contra cronometru pentru a reuși să își atingă ținta.
***
Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.
Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe pagina de Facebook sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.
Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22 PayPal: acasainbanat@gmail.com
Pe aceeași temă:
FOTO. Aproape 400 de voluntari din toată țara au zugrăvit case în satul Valeapai
FOTO. Color the Village: Trei zile de reparații și renovări în Fărășești, județul Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!