„Programul actualizat este, în mod clar, una dintre cele mai importante reușite din ultimele luni și o piatră de hotar esențială pentru 2023, fiind cu siguranță rezultatul pozitiv al efortului uriaș al noii Echipe Curatoriale, care oferă proiectului îndrumarea artistică și expertiza strategică solidă pe care le-a solicitat panelul (de experți independenți care monitorizează progresul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.)”, a transmis Barbara Gessler, Head of Unit Creative Europe – Comisia Europeană și Directoratul General Educație și Cultură.
Obiectivele strategice asumate în dosarul de candidatură au trebuit armonizate cu realitatea sanitară din prezent. În acest scop, peste 70% din programul creat acum șase ani a fost consolidat. Versiunea actualizată conține și o serie de proiecte noi.
Procesul de adaptare, consolidare și actualizare a programului a fost „aprobat” de banca executivă a Uniunii Europene. Reprezentanții Comisiei Europene pe Cultură privesc noua viziune a bid book-ului ca fiind „aliniată la obiectivul, viziunea și obiectivelor dosarului de candidatură inițial depus de Timișoara”.
Programul actualizat nu se reduce la popularea spațiilor centrale și periferice timișorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localități din județ și orașele din regiune (Reșița, Arad, Lugoj, Gărâna, Oravița ș.a.).
De la spectacole pe scenele celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la expoziții derulate în realitatea virtuală, actualizarea programului țintește să le aducă timișenilor și vizitatorilor variate spectacole. Artele vizuale și patrimoniul ar urma să reflecte educația culturală autohtonă, prin expoziții de anvergură internațională, expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală. Vor avea loc o multitudine de colaborări între artiștii locali și cei internaționali, cel puțin asta ni se transmite la nivel declarativ.
„Sperăm că acest program cultural actualizat poate constitui o bază solidă pentru a merge mai departe fără întârziere, o bază pe care să se bazeze toți cei trei parteneri instituționali ai Timișoara 2023, Primăria, județul și administrația centrală, să poată lucra împreună și să găsească cele mai potrivite mecanismele necesare pentru a asigura nivelul de finanțare necesar unui proiect declarat de prioritate național”, a adăugat Barbara Gessler în scrisoarea transmisă Centrului de Proiecte.
Timișoara își va deschide porțile în calitate de capitală culturală europeană în ultimul weekend din februarie 2023, în zilele 24-26.
Trimite articolul
Xlol. de ce le arde unora
Ați tradus programul evenimentului în rusește?
păi ce altceva sa zica? de parca mai e timp de mari schimbări. puteau prezenta nimic si tot era bine