Timișoara joacă și cântă alături de frații moldoveni de peste Prut în acest weekend. Începe o nouă ediție a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei. Cu acest prilej, doritorii pot participa la o serie de evenimente care au ca epicentru cultura și tradițiile moldovenești. De la artă la dans, muzică și întâlniri tematice, tinerii de la Organizația Studenților Basarabeni, alături de colaboratori, promit o ediție cu adevărat specială.
„Suntem, în primul rând, la ediția numărul 24 a Festivalului Cultural Zilele Basarabiei, deci e o ediție cu tradiție. Anul acesta am decis să punem în valoare oamenii de aici, din Timișoara, adică moldovenii de aici. Cum Festivalul Cultural Zilele Basarabiei este un festival cu și despre oameni, am decis să aducem oameni și din Republica Moldova. Mă refer la ansambluri de dans, ansamblul «Stejăreii» din Chișinău, care vor prezenta instrumente vechi, vor cânta la ele. Vom avea tineri pictori de aici, din Timișoara, tineri scriitori care au niște poezii frumoase și le vor recita. Iată, îmbinând toate acestea, am decis că e o ediție frumoasă, în care punem în valoare aceste frumoase caracteristici ale tradițiilor și ale culturii și e o ediție foarte dragă nouă”, a precizat unul din organizatorii festivalului, Anastasia Balanici.
Manifestarea, care a început în urmă cu peste două decenii, are și rol de mulțumire adresată comunității din vestul țării. Basarabenii s-au simțit mereu „acasă” în Timișoara.
„Eu mereu afirm că basarabenii sunt cea mai mare minoritate etnică de aici, din Timișoara. Chiar ne bucurăm de cum suntem primiți, de toate beneficiile pe care le avem. Avem, chiar și din partea instituțiilor publice, a universităților, a primăriei, Consiliului Județean, o atitudine foarte faină și mereu ne susțin în ceea ce facem. E o oportunitate foarte bună ca să continuăm ceea ce s-a început acum 24 de ani”, a mai spus Anastasia Balanici.
Tinerii care se implică în organizare sunt foarte atașați de întreaga simbolistică a evenimentului. Au încercat să reflecte în munca lor dorul de casă și de tradițiile care le sunt familiare.
„Aș începe cu ideea că acest eveniment aduce un pic de simbolistică a casei în Timișoara. Sentimentul dat reproșează în mine o senzație de bine. Cred că și celorlalți basarabeni din Timișoara le aduce același sentiment. Am vrut să ofer oamenilor un spațiu în care să se simtă confortabil, să simtă un fel de atașare față de casă. De aceea am și probat mai mult pe simbolistica pomului vieții. Dacă puteți observa, în majoritatea graficii e această idee, un concept, să spunem așa, al Republicii Moldova, ceva ce chiar ține de noi”, a adăugat Dan Chiruțac, co-organizator al festivalului din acest an.
Oficial, festivalul debutează în 30 martie, în foaierul Palatului Administrativ, unde se vor degusta mai multe vinuri moldovenești. Între timp, expoziția „Dor de Moldova” se poate vizita deja, la centrul multifuncțional Bastion, până în 1 aprilie.
De asemenea, în această seară, de la ora 18, în Piața Unirii, moldovenii, alături de Asociația Inițiativa Timișoara, depun flori la bustul Regelui Ferdinand I și vor dansa Hora Unirii, în semn de dragoste față de istorie și de limba română.
Programul întreg îl găsiți AICI.
Pe aceeași temă:
PROGRAM. O nouă ediție a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, la Timișoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!