În luna decembrie a anului 2015, timișorenii au avut motiv de mândrie! Urbea de pe Bega a intrat oficial în finala națională pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, alături de Baia Mare, București și Cluj, în timp ce alte zece orașe nu au reușit această performanță.
Chiar dacă dosarul Timișoarei a impresionat juriului, intrarea în finală înseamnă pregătirea unui nou dosar, mult mai cuprinzător decât cel prezentat inițial. Astfel, pregătirile continuă.
Pentru această a doua parte a candidaturii, reprezentanții Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 au decis să pună accentul și mai tare pe colaborarea cu instituțiile culturale și partenerii independenți.
„Asociația a vrut să asigure un proces participativ. De aceea, în diverse etape, am imputat diferite instituții și oameni de cultură, care să ne ajute în pregătirea candidaturii. Juriul a apreciat acest aspect de aceea am decis să continuăm acest proces. Vrem să menținem dialogul cu timișorenii și cu sectorul cultural. (…) Am căutat să creăm prin ceea ce facem noi un echilibru și o platformă de dialog între sectorul independent, care e bine conturat și care nu are totdeauna o voce atât de bine auzită, și sectorul cultural din Timișoara. Pentru noi ambele sunt foarte importante și ne bucurăm că au răspuns invitației noastre.
Sectorul cultural vine cu o infrastructură pe termen lung, cu o serie de relații instituționale atât în țară, cât și în străinătate. Sectorul independent vine cu idei noi, cu artiști din țară și din străinătate, cu idei mai puțin obișnuite. Cred că acest echilibru este foarte important. Un alt element important este că în a doua etapă a candidaturii, Timișoara este însoțită de Arad, ceea ce consider că este un câștig pentru ambele orașe. Nu e vorba doar de legătura dintre oameni, ci și dintre sectoarele culturale ale celor două orașe. Cred că sunt niște atuuri care vor aduce un plus candidaturii noastre”, a explicat liderul Asociației Timișoara Capitala Culturală 2021, Simona Neumann.
De asemenea, pe lângă colaborarea cu Aradul, orașul de pe Bega mai colaborează cu Novi Sad (Serbia), Szeged (Ungaria), localități din Timiș, orașe din Europa, dar și foste Capitale Culturale Europene din trecut.
În această perioadă, până la finalizarea dosarului, asociația va continua discuțiile cu curatorii, care pregătesc diferite programe pentru 2021.
„În acest proces suntem în momentul în care curatorii au dezvoltat deja programele. Suntem foarte bucuroși de faptul că față de schițele pe care le-am făcut în primul dosar al candidaturii, acum avem proiecte dezvoltate de oamenii de cultură. Simțim această bogăție de idei. (…) Nu avem doar o înșiruire de festivaluri, ci concepte cu idei proprii. Nu veți auzi cuvântul festival, ci în program vor exista și reprezentații artistice”, a explicat Teodora Borghoff, reprezentat al Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021.
În cadrul întâlnirilor a fost oferit feedback-ul primit de la timișoreni, dar și de la operatorii culturali.
„Lipsește o viziune de dezvoltare pe termen lung, spații pentru sectorul independent și chiar și pentru instituții, lipsește o sală de spectacole, o arenă pentru concerte, lipsește o infrastructură accesibilă pentru persoanele cu dizabilități și asta este o problemă în toată țară. În Timișoara nu există o entitate care să promoveze evenimentele din oraș, să le poți vedea pe toate pe o platformă”, mai spune Neumann.
Ce urmează dacă Timișoara câștigă titlul?
„După ce câștigăm, dacă câștigăm, avem patru ani să dezvoltăm aceste programe cadru. Acum ele (n.r. – programele) sunt doar descrise în linii mari. După câștigarea titlului vor exista și propuneri concrete pentru noi proiecte. Va exista o tematică și invităm operatorii să propună”, a declarat Simona Neumann.
Ce se întâmplă dacă Timișoara nu câștigă titlul?
„Dacă nu câștigăm, dosarul este făcut în așa fel încât să poată fi folosit de administrația orașului pentru planificarea anuală. Ele pot fi defalcate pe ani, în cazul în care nu există o investiție pentru toate. Investiții pentru toate într-un an e destul de dificil, aproape imposibil. Tot programul cultural se înscrie în strategia culturală a Timișoarei pe termen lung”, a mai spus liderul Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021.
Calendarul candidaturii
După finalizarea dosarului în lucru, acesta va fi depus pe 12 august. Apoi, în perioada 8 – 12 septembrie, Timișoara va primi vizita juriului. În intervalul 15 – 16 septembrie va avea loc interviul final, iar în perioada 16 – 17 septembrie se va desemna orașul câștigător din România.
Articole pe aceeași temă:
100.000 de euro din bugetul local pentru Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana
Sorin Predescu: Timisoara Capitala Culturala Europeana ar fi pentru Romania pur si simplu firesc
Unde-s banii pentru cultura? ONG-urile culturale: fondurile sunt putine si impartite anapoda
Citiți principiile noastre de moderare aici!