AICIPeste 130 de evenimente au fost propuse pentru Celebrarea Orașului, în weekendul 6-8 octombrie, când Timișoara poate fi explorată „pe firul apei”.
Sâmbătă și duminică (7-8 octombrie), Asociația Prin Banat vă invită la tururi ghidate în Iosefin. Veți putea înțelege mai bine atât povestea acestui cartier istoric al Timișoarei, cât și contextul în care aici a fost construit unul din cele două castele de apă ale orașului. Tururile sunt în limbile română și engleză, iar ghizii de la Timișoara City Tours și Timișoara Explorer vă așteaptă. Participarea la tururi este gratuită, în limita a 20 de locuri, dar e nevoie de înscriere. Mai multe detalii, AICI.
Tot în acest weekend, de la ora 18:40, Asociația Wild Watch vă așteaptă pe Bega, la Stația Vaporetto „Catedrala Mitropolitană”, pentru a vedea filmul documentar Circumeuropa Primul Pas. Filmul documentar Primul pas prezintă prima parte a primei expediții fluvio-maritime a unui echipaj românesc, expediție care s-a desfășurat în jurul Europei. Întâmplările, peripețiile, evenimentele culturale care s-au petrecut de-a lungul traseului Timișoara – Istanbul – Elefsina – Patras au devenit material video pentru filmul documentar al expediției. Înscrieri se pot face AICI.
Sâmbătă, în cadrul Timișoara Jazz Festival, Petre Ionuțescu & Fluidian și Sebastian Spanache concertează pe Podul de Fier, de la ora 16, accesul fiind liber. Tot sâmbătă, la Centrul Reformat Noul Mileniu, de la ora 19, are loc concertul Reto Weber & Jasper van’t Hof/Ruggero Robin Trio. De data aceasta însă, accesul se face cu bilet. Biletele se pot achiziționa online de bilete.ro sau înainte de concerte (în limita locurilor disponibile), prețul fiind 70 de lei.
De la ora 14, în Parcul Rozelor va avea loc o serenadă folk, un spectacol-recital susținut de grupurile de chitariști din Timișoara și din țară. Spectacolul propune adevărate recitaluri unplugged de chitară, artiștii urmând să interpreteze hituri folk-rock românești, dar și internaționale.
Duminică, 8 octombrie, în cadrul Timișoara Jazz Festival 2023, ediția XIII, de la ora 16, în curtea Castelului de Apă vor avea loc concerte cu Marquis Noir și Emil Bîzgă Urban Gypsy. Marquis Noir este o formație instrumentală de avangardă din Cluj-Napoca, alcătuită de tineri muzicieni care îmbină elemente de jazz, funk și rock.
Tot duminică puteți lua parte la un tur ghidat de Adriana Babeți, de la ora 11. „Apele ascunse” spune o poveste necunoscută marelui public despre apele care azi nu se mai văd în estul Timișoarei: apele Timișului Mic/Begăi: brațe, mici canale, mlaștini, iazuri. Dar și despre câteva fântâni misterioase de acum sute de ani. Participarea este gratuită. Plecarea se face din fața Palatului Neptun (Str. Splaiul Nistrului 1). Înscrierile se pot face AICI.
Duminică dimineață, copiii din ciclul primar sunt așteptați la atelierul Apa, element cheie în univers, ghidat de Bianca Boroș, mentor Ştiinţescu. Copiii vor descoperi misterele apei prin experimente, discuții ghidate și activități practice. Atelierul va fi ghidat de Bianca Boroș, mentor Ştiinţescu. Activitatea are loc de la ora 10, la Aquapic – centru educațional pentru copii (Str. Frederic Mistral, nr. 1).
Pentru o experiență altfel vă puteți plimba virtual pe străzile orașului, la Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital. Aci poți afla detalii despre cele mai cunoscute monumente ale orașului, cu ajutorul tehnologiilor XR. Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica la Experimentarium TM (Spl. Spiru Haret).
La FABER, cu mixul consacrat de muzică alternativă, viniluri de colecție și creatori locali, Launmomentdat în curte revine, de data aceasta cu o notă de world music: de la disco indonezian, la pulsul Africii și magia sunetelor orientale din Yemen.
Publicul se poate întâlni duminică, 8 octombrie, de la 20:45, pe scena din zona Uszoda cu Dubioza Kolektiv, cea mai mare trupă din regiune, având concerte cu casa închisă în Amsterdam, Berlin, Dublin, Londra, Madrid, Oslo, Praga, Viena, precum și în SUA și Canada.
Programul complet al Timișoara City Celebration, AICI.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!