„Ordonanța austerității”, după cum mai este numită, a fost modificată și ulterior adoptată de Guvernul României. Aceasta prevede reducerea cheltuielilor bugetare, însă prin măsuri amplu contestate.
În condițiile în care OUG adoptată vineri, 12 mai, prevede ca „în 2023, ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației”, primarul Dominic Fritz anunță că acest lucru are „consecințe catastrofale pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”.
„Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu «bunuri și servicii» deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timișoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei.
Mulți cred că bunuri și servicii înseamnă pixuri și scaune pentru funcționari. Nimic mai fals. Bunuri și servicii înseamnă banii pentru iluminat public, pentru reparații drumuri, pentru finanțarea proiectelor culturale, pentru întreținerea spațiilor verzi sau factura la curățenia stradală.
În plină capitală culturală, suntem forțați nu doar să oprim o parte din finanțările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiți într-un oraș curat și îngrijit.
Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci «economia» de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%”, avertizează Dominic Fritz.
Edilul explică încă din aprilie că „Ordonanța austerității” ar putea duce la anularea unor evenimente marca Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, lucru care acum se va și întâmpla, odată cu măsurile impuse de guvern.
„Bineînțeles că niciun leu din aceste «economii» nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele și impozitele locale și din impozitul pe veniturile muncite de timișoreni.
Cu această decizie am văzut un guvern ori inconștient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prostește populația cu o soluție miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”, a adăugat primarul Timișoarei.
Principalele prevederi ale Ordonanței
Principalele prevederi ale Ordonanței adoptate vineri de Guvern sunt următoarele:
- În anul 2023, ordonatorii de credite ai instituțiilor și autorităților publice au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației.
- Autorităților și instituțiilor publice […] li se interzice achiziționarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică.
- Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, cu excepția posturilor unice, până la 31 decembrie 2023.
- Se reduce cu 50% numărul de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul funcțiilor de demnitate publică din cadrul administrației publice centrale.
„Pe partea de achiziții s-a introdus o prevedere care spune ca la data intrării în vigoare, procedurile încetează dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziție publică. Practic nu e de ajuns doar sa fie invitație de participare urcată în SEAP. Rămân în derulare cele unde s-a comunicat rezultatul procedurii, iar celelalte încetează. Există excepții la achizițiile legate de proiecte cu finanțare UE, din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordului de împrumut cu Banca Mondială”, a spus vineri ministrul Finanțelor.
Pe aceeași temă:
Guvernul României vrea să facă economii. Evenimentele TM2023, în pericol
Trimite articolul
XDoar nu vroiai sa taie de la cei care au dreptul sa fure cat poftesc.
-
Adica de la cine ? Te referi la investitiile care sunt niste tunuri financiare ?
(((banca mondiala)))
In continuare nimic despre pensiile speciale(ca doar sint beneficiari !!!!), iar despre cumulul salar-pensie(interesati direct), o sa…..si ne aburesc in continuare ca lucreaza pentru binele poporului…
-
Pensia +salariul cumulate e o anomalie , iesi la pensie de la stat si lucrezi tot la stat ….
-
E o anomalie la noi, ca la altii functioneaza altfel. Te-ai pensionat la 45 de ani, perfect. Ti-ai gasit de lucru la stat sau in privat, perfect, ai salariu din care sa traiesti. Si primesti si pensia. Incepand de cand implinesti varsta de pensie. Nu incasezi pensie, si aia nesimtita, cand inca n-ai 50 de ani, de parca ai fi facut cine stie ce pentru tara care ti-o plateste.
-