La finalul anului 2022, Guvernul României a decis să repartizeze diferite sume pentru finanțarea instituțiilor publice de spectacole aflate în subordinea autorităților administrației publice locale: teatre, opere, filarmonici. Timișoarei i-au revenit peste 2,5 milioane de euro, care anul acesta vor fi virați în conturile Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș.
La rândul lor, cele două instituții vor transfera banii instituțiilor din subordine. Astfel, Filarmonica „Banatul” se va putea baza pe 4.645.666 lei. O parte din bani vor fi folosiți pentru corul comunitar.
„Proiectele importante ale anului viitor se vor desfășura în colaborare cu WDR Sinfonieorchester Köln, Orchestre National de France, Jazz at Lincoln Center with Wynton Marsalis, JAZZAMIND, Altenburg Gera Theater. Corul comunitar și Recviem pentru Timișoara sunt alte două puncte importante în agenda de anul viitor a Filarmonicii Banatul Timișoara. Anul de Capitală ne prilejuiește întâlnirea cu dirijori și soliști de mare valoare”, au spus în decembrie reprezentanții Filarmonicii „Banatul”.
Corul comunitar este unul dintre conceptele artistice de bază ale anului 2023. Astfel, în curând, orice locuitor al Timișoarei care își dorește să cânte în cor alături de muzicieni profesioniști, va putea face acest lucru înscriindu-se pe o platformă creată special.
Timișorenii care vor face parte din corul comunitar vor participa împreună la repetiții și vor fi îndrumați de muzicieni de la Filarmonica „Banatul”. Ei vor învăța să interpreteze fragmentul din Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven care a devenit imnul Uniunii Europene.
Contactat de Tion, directorul interimar al Filarmonicii „Banatul”, Ovidiu Andriș, a transmis că în momentul de față, pentru corul comunitar se pregătește designul și apelul public de participare care va fi lansat după data de 15 ianuarie.
Proiectul va avea mai multe concerte premergătoare cu repertorii corale variate, în care timișorenii care fac parte din corul comunitar vor interpreta alături de mentorii lor. În 4 august, în cadrul Zilelor Timișoarei, corul va interpreta acest imn în Piața Unirii.
În 1972, Consiliul Europei a adoptat ca imn tema „Oda bucuriei” a lui Beethoven. În 1985, a fost adoptat de liderii UE ca imn oficial al Uniunii Europene. Melodia exprimă idealurile europene de libertate, pace și solidaritate.
Imnul simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci și Europa într-un sens mai larg. Poezia „Oda bucuriei”, scrisă de Friedrich Schiller, exprimă viziunea idealistă a acestuia, în care toți oamenii devin frați – o viziune pe care Beethoven a împărtășit-o.
Imnul este cântat la ceremoniile oficiale care implică Uniunea Europeană și, în general, la alte evenimente cu caracter european.
Pe aceeași temă:
Peste 2,5 milioane de euro pentru cultura timișoreană în 2023
Citiți principiile noastre de moderare aici!