Proiectul depus de cei de la Sibiu pentru titlul de Capitală Culturală Europeană l-a avut în funcţia de preşedinte pe primarul de atunci al oraşului, Klaus Iohannis. Ei bine, totul a mers cum trebuie şi, în 2007, oraşul ardelean a fost centrul cultural al continentului.
La Timişoara, de proiect se ocupă o asociaţie, iar acum primarul crede că acest lucru nu se întâmplă așa cum trebuie şi se ceartă cu respectiva asociaţie.
Universitatea de Vest Timişoara l-a adus în oraşul de pe Bega exact în această perioadă dificilă pentru proiect pe Constantin Chiriac, cel care a fost vicepreşedinte al asociaţiei sibiene. Director al Teatrului Naţional din Sibiu şi preşedinte al Festivalului de Teatru din oraşul ardelean, el a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al UVT. Legătura sa cu instituţia timişoreană nu se încheie aici, el va susţine la UVT un curs de vară de leadership cultural, iar succesul acestuia ar urma să se transforme, de la anul, într-un program de masterat.
Până atunci, Chiriac e dispus să participe la o dezbatere publică cu toate părţile implicate în organizarea TM 2021.
„E important să existe dialog până în 2021, e important ce va fi în 2022, ce va rămâne după acest proiect, cum se va schimba acest oraș. Un prim pas îl fac cu UVT, pentru că este unul din puținele dialoguri pe care le-am stabilit repede și profesionist. Ideea de leadership, de management cultural, l-am dezvoltat cu brio la Sibiu; fără oameni care să se implice, să găsească puncte ce pot deveni puternice pentru o comunitate, nu ai cum să dezvolți ceva sănătos. Am dezvoltat la Sibiu fabrica de cultură, că nu am avut spațiu, am folosit nişte hale industriale şi am pus în operă Faust, cel mai mare spectacol de gen din România”, a declarat Chiriac.
Marilen Pirtea, rectorul UVT, a anunţat deja organizarea, la Aula Magna, a unei dezbateri cu Constantin Chiriac în rol de moderator, el urmând să împărtăşească experienţa sibiană în ceea ce priveşte titlul de capitală culturală europeană.
„Va fi o dezbatere reuşită, eventual să-l avem aici pe ministrul culturii, de la președinție, domnul primar, institute culturale, pe cei care sunt contestatari și să putem să avem un dialog. Altfel va fi o risipire de forțe în zadar. Timişoara este un oraș cu multe atuuri, dacă acestea sunt folosite pot să dea un proiect foarte bun. Eu sunt invitat aici de niște oameni care doresc să construiască. Trebuie să fie un dialog, să fie găsită o formulă prin care toți să înțeleagă că această șansă nu o au multe orașe și că nu trebuie să fie irosită. Timişoara întreagă să fie coagulată, dacă vă divizați, pierdeți șansa de a face orașul frumos”, a declarat Constantin Chiriac.
„Aici Timişoara trebuie să dea dovadă de solidaritate, tinerii să se adune. Tot ce am făcut la Sibiu nu am lăsat din mână o clipă, nu am avut niciun contestatar. De asta am propus acest moment, să putem să promovăm această dezbatere, în așa fel încât să se lămurească unde sunt acele interese, slăbiciuni; trebuie ajuns la masa dialogului și trebuie băgați toți în seamă. Artiștii să fie actanți. UVT e o instituție credibilă, nu merg în locuri în care nu există credibilitate”, a mai subliniat Chiriac.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, insistă, de asemenea, asupra dialogului.
„Noi vrem să adunăm, nu să separăm, în jurul UVT pot veni toți factorii, aceştia pot aduce valoare adăugată acestui proiect mare. Aș vrea să ne concentrăm pe ce ne aseamănă, nu pe ce ne diferă”, a declarat Pirtea.
Articole pe aceeași temă
http://www.tion.ro/apar-primele-fisuri-in-logistica-timisoara-capitala-culturala-europeana-cel-mai-important-proiect-ar-putea-sa-nu-fie-gata-pana-in-2021/2021664
Citiți principiile noastre de moderare aici!