Expoziția se intitulează „Danube Women Stories” și prezintă femei care au realizat sau continuă să realizeze ceva deosebit.
„Acest eveniment este rezultatul unui proiect cultural internațional interdisciplinar, care a cuprins și surprins realitățile sociale și istorice din țările europene străbătute de marele fluviu, dar și legate prin acest major mijloc de comunicare”, spune muzeograful dr. Andrei Milin, responsabil de proiect din partea Muzeul Satului Bănățean.
Expoziția prezintă femei în ipostază de personalități istorice, alături de opera lor, dar și femei din societatea contemporană și contribuția lor relevantă asupra următoarelor orașe: Ulm, Regensburg, Linz, Viena, Budapesta, Vukovar, Novi Sad și Timișoara.
Proiectul este rezultatul unui proiect cultural internațional și interdisciplinar care, în conformitate cu Strategia UE pentru regiunea Dunării, încurajează schimbul transfrontalier pe teme legate de femei și diseminează informații despre importanța femeilor din diferite orașe de-a lungul Dunării.
Printre altele, vizitatorii expoziției pot întâlni femei precum Erzsébet Gaál din Budapesta, modelul Statuii Libertății din capitala Ungariei, matematiciana Mileva Maric Einstein din Novi Sad, Serbia, activista pentru pace Ljiljana Gehrecke din Vukovar, Croația, sau sora Hildegardis Wulff OSB, priorisă a Surorilor Benedictine de la Sfânta Lioba, din Timișoara, care a desfășurat o activitate socială remarcabilă în întregul Banat.
La vernisajul de duminică va vorbi Sabine Geller, inițiatoarea proiectului, care a călătorit din Ulm, Germania, special pentru această ocazie.
Până acum, expoziția a putut fi văzută anul trecut la Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii 2022.
Citiți principiile noastre de moderare aici!