Discuția va avea joi, 30 ianuarie, la ora 18. Dialogul cu cititorii despre volumul „Comunismul și cioburile sale. 45 de ani cu bune și cu rele în România” al lui Zoltan Kovacs va fi moderată de către istoricul dr. Ioan Hațegan. Dezbaterea va viza perioada 1944-1989 și impactul comunismului asupra românilor.
Lansată anul trecut în 5.000 de exemplare, cartea „Comunismul și cioburile sale. 45 de ani cu bune și cu rele în România” este o lectură esențială pentru cei interesați de istoria comunismului și de impactul acestuia asupra societății românești.
Lucrarea are 375 de pagini, ilustrată cu tot atâtea imagini, explorează atât momentele definitorii ale celor 45 de ani de comunism, cât și viața de zi cu zi a românilor în această perioadă. Cartea este disponibilă în librării și la unele puncte de difuzare a presei.
![](https://www.tion.ro/wp-content/uploads/2025/01/81590332877701Faratitlu.png)
Foto: arhivă
„Comunismul și cioburile sale. 45 de ani cu bune și cu rele în România” debutează cu lovitura de palat din 23 august 1944, care a pregătit terenul pentru instaurarea regimului comunist, și se încheie cu Revoluția din decembrie 1989, culminând cu execuția lui Nicolae și Elena Ceaușescu.
Volumul detaliază evenimentele-cheie care au marcat istoria acestei perioade, printre care semnarea armistițiului cu URSS, venirea la putere a guvernului Petru Groza și alegerile fraudate din 1946, abdicarea Regelui Mihai și desființarea partidelor istorice, colectivizarea agriculturii, deportările în Bărăgan și crearea coloniilor de muncă forțată etc.
Cititorii vor descoperi detalii inedite despre promotorii regimului, precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Nicolae și Elena Ceaușescu, și stilul lor de viață privilegiat, în contrast cu restricțiile impuse populației.
Cartea nu omite nici realizările din timpul comunismului: construcția masivă de locuințe, producția autohtonă de autoturisme, nave petroliere, avioane și alte proiecte de anvergură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!