În colecția de arme a Muzeului Național al Banatului (MNaB), vizitatorii pot admira o piesă rară de artizanat și istorie militară: un buzdugan din secolul al XVII-lea, originar dintr-un atelier oriental.
„Acesta nu este doar un simplu artefact, ci o capsulă a timpului care ne conectează cu tehnicile de luptă și estetica unei epoci trecute”, spun cei de la MNaB.
Capul buzduganului este din alamă și are o formă inedită, de ceapă, fiind decorat cu aripioare semicirculare. Fiecare aripioară se termină cu o formă inelară în partea superioară și este ușor evazată și crestată la bază, adăugând complexitate designului.
Mânerul a fost executat din lemn și îmbrăcat în alamă. Întărit cu două inele decorative, el prezintă gravuri geometrice și nervuri paralele, semn că accentul s-a pus nu doar pe suportul structural, ci și pe latura estetică.
În partea de jos, sub marginile de alamă, se găsesc două inele, cel inferior fiind decorat cu o margine zimțată. Marginea de alamă a mânerului, ușor conică, se termină într-un inel extins.
„Este fascinant cum buzduganul reflectă evoluția armelor din perioada preistorică până în Evul Mediu, când a devenit o armă predominantă atât pentru infanterie, cât și pentru cavalerie. Aceste arme, cu capetele lor diverse – fie ele în formă de stea, cu proeminențe piramidale sau rotunjite, și cu număr variabil de flanșe sau noduri – demonstrează adaptabilitatea în luptă și evoluția armurilor personale”, adaugă cei de la MNaB.
Buzduganul poate fi văzut în expoziția de arme din mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, de miercuri până duminică, între orele 10 și 18.
Citiți principiile noastre de moderare aici!