Vă reamintim că „Prietena mea, Freya” reprezintă o nouă colaborare româno-norvegiană pentru un film documentar regizat de Florin Iepan. Câțiva tineri din Norvegia și România au participat la o creație colectivă. Este vorba despre un scurtmetraj de animație în cadrul proiectului Articmotion, o colaborare între Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și orașul norvegian Bodo, care va deține acest titlu anul viitor.
Morsa Freya, observată pentru prima dată în Oslo, a fost botezată după zeița nordică a frumuseții și a iubirii. O specie protejată, morsa trăiește în mod normal mai la nord, în regiunile arctice, dar acest mamifer a devenit celebru după ce s-a urcat pe bărci pentru a face plajă, uneori scufundându-le.
Autoritățile locale au declarat ulterior că oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de animal, punând-o pe aceasta și pe ei înșiși în pericol. În cele din urmă, a fost eutanasiată într-o zi tristă, anul trecut, în august, declanșând critici în toată Norvegia.
Inspirat de povestea Freyei, un grup de tineri artiști din Norvegia și România au lucrat împreună la un scurtmetraj de animație în cadrul atelierelor ArcticMotion, parte a proiectului „NorthbySouthwest”, dezvoltat de către Asociația DocuMentor și sprijinit de Granturile SEE și norvegiene prin intermediul apelului deschis „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023″”. La finalul atelierelor a fost creat un scurtmetraj de animație de zece minute.
Proiectul a fost coordonat de Ronny Steffensen (Norvegia) și Manuela Marcovici-Senior VFX Artist (România), iar povestea lui Freya a pornit la drum cu 14 participanți din țara noastră si 17 din Norvegia. După numeroase workshop-uri online și multă muncă „la domiciliu”, filmul a fost adus la o versiune finală de către opt participanți norvegieni și șase din Romania.
Reprezentanții Asociației Documentor își propun în continuare să șlefuiască asperitățile încă prezente în producție, să aranjeze coloana sonoră și să înscrie scurtmetrajul „Prietena mea, Freya” în festivaluri de gen.
„Atelierul de animație se bazează pe povești reale, dar ceea ce este specific și unic, pe lângă faptul că e primul atelier de animație româno-norvegiană din toate timpurile, el are o specificitate a lui, fiecare participant la proiect are de făcut propria lui bucată din acest film. El se poate exprima cu mijloacele și stilul său propriu. E un soi de film de animație experimental, ăsta e specificul nostru. Proiectul a durat trei luni de zile. Vom trimite filmul către festivalurile de profil, sperăm să fie selecționat, chiar dacă nu este filmul unui singur autor, sperăm să atragă atenția. Undeva la sfârșitul anului îl vom pune și pe YouTube, la liber”, a transmis regizorul Florin Iepan.
Puteți să urmăriți trailerul AICI.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Pe aceeași temă:
Scurtmetraj de animație creat la Timișoara despre viața morsei Freya, devenit celebru în Norvegia
Citiți principiile noastre de moderare aici!