Filmul „Timișoara – Capitală Europeană a conviețuirii multietnice” va avea între 30 și 45 de minute și va fi regizat de Florin Iepan.
Norvegianul Christo Balthazar, nepotul ziaristului și scriitorului Jahn Otto Johansen, autorul cărții „România: O colecție de articole”, decorat în 2014 de președintele României pentru meritele aduse imaginii României în Norvegia, va prezenta documentarul.
Proiectul va fi realizat de Asociația Culturală Metropolis și ONG-ul norvegian Romers Rettigheter.
„Documentarul are ca punct de plecare minoritățile și conviețuirea multietnică din Timișoara și de ce e orașul special prin acest lucru unic. În prima parte a proiectului, până în luna mai, o să realizăm filmul documentar, care cuprinde personalități locale, personajele caracteristice și istorice din zonă. Filmul este prezentat de Christo, un norvegian al cărui bunic a fost aici în anii 80 și s-a ocupat de comunitățile de etnie romă și a ajutat la creșterea gradului de conștientizare pozitivă asupra lor de către Norvegia. Premiera filmului o vom avea în luna iunie la Timișoara”, a declarat, joi, Paul Grec, manager de proiecte la Asociația Metropolis.
Bugetul proiectului se ridică la aproape 470.000 de lei, bani ce provin din fonduri norvegiene.
Daniel Mitulescu va fi producătorul acestui film. Originar din Timișoara, Daniel Mitulescu este producător cunoscut pentru filmele „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, „Eu când vreau să fluier, fluier”, „Loverboy” și „Dincolo de calea ferată”.
„Documentarul va fi difuzat la televiziuni din România și Norvegia. E în desfășurare o parte din cercetare, însemnând depistarea diferitelor personaje care vor apărea în acest documentar. Dar ceea ce ne propunem, în primul rând, este ca acest tânăr norvegian, care va veni pentru prima oară în Timișoara, să vadă cumva, prin ochii lui, realitatea socio-culturală-politică a Timișoarei. Este un fel de „travel documentary” la standarde internaționale și filmările vor avea loc pe parcursul câtorva luni și ne dorim foarte mult să includă atât minoritățile din Timișoara, care conviețuiesc de sute de ani, cât și noile minorități care trăiesc în Timișoara”, a afirmat producătorul Daniel Mitulescu.
Documentarul va prezenta tradiții și obiceiuri dar și noile afaceri locale ale celor care s-au stabilit în Timișoara în ultimii 20-30 de ani. De la gastronomia sârbească, la meșteșugurile și muzica romă, documentarul va include și literatura și teatrul maghiar, dar și despre noile afaceri ale comunităților italiene, turcești etc.
Regizorul Florin Iepan are în palmares peste 40 de filme documentare și producții TV și a obținut mai multe premii în țară și străinătate.
Trimite articolul
XProsteala ieftina … vanduta pe bani multi…. thumb down ‘deeeeep’
-
Norvegia a castigat din jaful a 17 vapoare romanesti din cauza lui Basescu D. Traian