Primarul Timișoarei așteaptă chiar în timpul vacanței parlamentare modificarea OUG 42/2019 completată prin Legea 198/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susținerea desfășurării programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Ordonanța vorbește doar despre finanțarea pentru infrastructura culturală, dar va cuprinde, potrivit edilului-șef, și finanțarea programului, care ar putea fi făcută de Centrul de Proiecte Timișoara. Sau cel puțin așa își dorește Fritz.
„Importante sunt acum discuțiile pe care le purtăm cu Ministerul Culturii, pentru Ordonanța de Urgență 42. Această ordonanță va stabili cadrul în care va fi finanțată Capitala Culturală și prin acest cadru se va angaja inclusiv Primăria Timișoara, nu doar cu sume, ci mai ales cu o structură de implementare. Structura de implementare preferată de noi – și probabil va fi stabilită și prin OG 42 – este Centrul de Proiecte”, a explicat Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei a anunțat recent că primăria nu mai finanțează Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană condusă de Simona Neumann.
„OG 42 cuprinde finanțarea programului, nu doar investițiile în infrastructură. Va avea tot cadrul, tocmai ca să nu depindem de calendarul schimbării OUG 51 (…) Noi nu mai vrem să depindem de acest proces, participăm în acest proces cu nevoile noastre, dar o să cuprindem în OUG 42 tot ce ne trebuie”, a completat acesta.
Fritz spune că toți cei implicați sunt „foarte încrezători, discuțiile cu Ministerul Culturii merg foarte bine (…) Ar trebui să intre în guvern încă în pauza parlamentară, asta este ambiția”, a conchis acesta, cu referire la modificarea OUG 42.
Mult de lucru la primărie
Până la modificarea ordonanței care ar trebui să stabilească foarte clar ce se întâmplă cu TM2023, Primăria Timișoara trebuie să rezolve alte probleme. În primul rând, trebuie să pună la punct un plan de proiect, până la 1 septembrie 2021, cerut în raportul de monitorizare întocmit la Bruxelles.
Vă reamintim, raportul făcut public săptămâna trecută cuprinde mai multe îngrijorări și recomandări pentru TM2023, iar experții Comisiei Europene vorbesc inclusiv despre „găsirea unei soluții pentru finanțarea multianuală crucială pentru succesul acestui proiect”.
„Procesul legislativ pentru rezolvarea acestei situații este în derulare la nivel guvernamental și ar trebui finalizat până la sfârșitul lunii august 2021”, notau experții europeni.
Primăria Timișoara mai are un raport, cel întocmit de fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, care a lucrat timp de trei luni cu PMT pentru a „restarta” TM2023. Echipa condusă de Șuteu și plătită cu 27.000 de euro de municipalitate a dat și „teme de casă” primăriei, unele cu timp limită 31 iulie.
„Unele idei din raportul Șuteu vor fi implementate, altele nu. Asta vom vedea din varianta finală a OUG 42”, a concluzionat primarul Timișoarei.
Pe aceeași temă:
Îngrijorări și recomandări pentru TM2023 în ultimul raport de monitorizare de la Comisia Europeană
Trimite articolul
Xaceasta este o veste foarte buna. in sfarsit citesc si eu ca friz face ceva: asteapta. sa nu va mai aud cu doNimic
hahaha!!!! vroiam sa spun si eu acelasi lucru dar alt concetatean mai rapid de tastatura mi-a luat vorba din gura…probabil vreun pesedist sau penelist sau mai stiu eu ce…ca si mine:)) Ca la fel ca pe timpul lui Robu cand daca il criticai sigur erai de la inamicii politici. La fel si cu useristi…daca ii critici esti catalogat ca fiind de la inamicii politici. Bai draga Fritz…din pacate pentru tine si pentru USR noi cetatenii orasului incepem sa devenim inamicii vostrii politici.
asteptatul este foarte greu, va fi fritzz in stare de asa ceva?