Una dintre cele mai importante investiții pentru TM2021 a fost scoasă la licitație în luna ianuarie. PMT vrea să „refuncționalizeze clădirea din funcțiune de spital de dermatologie în clădire cu funcțiune de spațiu multicultural” și pune la bătaie 22,5 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 4,7 milioane de euro.
Cine sunt ofertanții
S-au putut depune oferte până în 3 martie, iar două firme au fost interesate: asocierea Hantig Electricservice – Masecons 2010 SL – Mimesis Art SRL-D și Constructim SA.
Hanțig Electricservice este o societate cu sediul în Sânnicolau Mare, înființată în 2009. Potriivt listăfirme.ro, în 2018 avea 21 de angajați, o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei și un profit de aproape 1,3 milioane de lei. Masecons 2010 SL este o societate spaniolă, iar cealaltă firmă asociată, Mimesis Art SRL-D este din Cluj și a fost înființată în 2016, având zece angajați și pierderi de peste 73.000 de lei.
Constructim SA este din Timișoara și a mai avut contracte cu primăria și alte instituții publice: pentru renovarea Palatului Administrativ sau pentru renovarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade. Societatea a fost înființată în anul 2005, iar în 2018 avea, conform listăfirme.ro, 81 de angajați, o cifră de afaceri de aproximativ 23 de milioane de lei și datorii de 14 milioane de lei.
Cele două oferte sunt în evaluare, în curând urmând să aflăm cine se va ocupa de lucrările propriu-zise, estimate la aproape 5 milioane de euro.
Muzeul Cetății, în jumătate din clădire
Centrul Cultural Mărășești ar urma să găzduiască și Muzeul Cetății. Potrivit reprezentanților PMT, „în principal este vorba despre lucrări din sfera restaurării ansamblului construit aferent Centrului Multicultural la nivelul fațadelor interioare și exterioare, dar și la nivelul spațiilor interioare ale acestuia”.
Marele centru promis pe str. Mărășești are documentație încă din anul 2015, iar Clinica de Dermatologie a fost mutată în 2016 pe str. Daliei din Complexul Studențesc. Este unul dintre obiectivele de infrastructură promise în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Acolo vor fi amenajate spații pentru birouri și o sală de conferințe, iar în jumătate din clădire va funcționa Muzeul Cetății. Totul trebuie să fie gata în 24 de luni de la semnarea contractului de execuție. În această primăvară ar urma să fie scoase la licitație și dotările.
Teoretic, vin bani și de la guvern
Banii vor fi luați din bugetul local, după ce primăriei i-a fost respins proiectul scris pentru fonduri europene încă din 2017. În bugetul Timișoarei pe anul acesta apare o poziție de 6 milioane de lei pentru Centrul Cultural Mărășești.
O parte din bani sunt promiși de Ministerul Culturii, prin Ordonanța 42/2019 pentru TM2021, care prevede o sumă de 11,5 milioane de lei. Nu se știe însă dacă cei din București se vor ține de cuvânt, iar experiența nu ne face deloc optimiști. Anul acesta, Ministerul Culturii a alocat pentru TM2021 doar 2,5 milioane de lei.
Clădirea despre care vorbim are 4.300 metri pătrați și a fost ridicată în perioada 1754-1757, cu destinația de spital municipal, refăcută mai apoi prin sec. XIX.
Articole pe aceeași temă:
Radioterapia Spitalului Municipal se mută într-o clădire STPT. Chirie de 140.000 de euro/an
Centrul Cultural Mărășești și Muzeul Cetății costă aproape 5 milioane de euro. PMT caută constructor
Trimite articolul
Xcand va fi gata va costa cel putin dublu la fel ca majoritatea investitiilor PMT.
Mai bine lasau spitalul acolo, ca tot s-a investit in el…