Festivalul „Orgile Cetății” a început pe 28 iunie, fiind programate, până în septembrie, 16 reprezentanții. Se desfășoară câte una sau două pe săptămână. Primele trei spectacole au avut loc pe 28 iunie, 5 iulie și 9 iulie, la Domul Romano-Catolic, Biserica Romano-Catolică din Mehala și Biserica Romano-Catolică din Iosefin.
Cea de-a patra este programată miercuri, 12 iulie, de la ora 19.00, la Biserica Evanghelică Luterană. La orgă va cânta Cristina Struna, directorul artistic al festivalului. Partea de inedit a acestui spectacol este dată de faptul că, împreună cu orga, va putea fi ascultat și un duduk, la care va cânta Cosmin Bălean, singurul interpret la acest instrument din România. Duduk este, de altfel, unul dintre cele mai vechi instrumente din lume. Acesta a fost folosit pe teritoriul actual al Armeniei încă din secolul al V-lea, dacă și nu mai devreme cu peste 1.000 de ani, potrivit unor teorii ale experților.
„Vă invităm miercuri, 12 iulie, de la ora 19.00, la Biserica Evanghelică Luterană, să ascultați orga împreună cu unul din cele mai vechi instrumente din lume: duduk-ul. Cristina Struța, directorul artistic al Festivalului nostru, și Cosmin Bălean, singurul interpret la duduk din România, vă așteaptă să descoperiți sonoritățile acestei combinații speciale și lucrările tradiționale armene pe care le-au inclus în programul concertului”, transmit și organizatorii evenimentului.
Programul spectacolului
În cadrul spectacolului de miercuri vor fi puse în scenă piese din diferite secole și din diferite spații geografice. De exemplu, pentru a fi pus în valoare dudukul, va fi interpretată și compoziții armene. Mai precis, programul cuprinde următoarele opere:
-
Preludiu lucrare tradițională armeană;
-
Johann Sebastian Bach (1685-1750), Sonatina Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit;
-
Komitas (1869-1935) arr Ioan Dobrinescu, Chinar es;
-
Domenico Zipoli (1688 – 1726), Pastorala;
-
Cireșul înflorit, lucrare tradițională armeană;
-
Johann Sebastian Bach (1685- 1750), Choral Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639;
-
World is silent, lucrare tradițională armeană;
-
Enrico Pasini (1935-2022), Cantabile nr. 2;
-
Balada – lucrare tradițională armeană;
-
Leon Boellmann (1862 – 1897), Suite Gotique, op.25 Toccata.
„Participarea la toate concertele este liberă, în măsura disponibilităților locurilor și nu necesită înscriere”, amintesc cei de al Asociația Culturală Timorgelfest.
Programul este finanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Arta al Județului Timiș, în cadrul programului LoB2023+, cu finanțare de la Ministerul Culturii.
Trimite articolul
XOrgiile cetății – sa participam cu mic ,cu mare !