Timișoara are un poem colectiv pictat pe asfalt ce poate fi văzut de toți cei care se plimbă pe malul Canalului Bega, în zona centrală. Tramvaiul Poeziei ediția a III-a, un eveniment al Asociației „Arta Nu Mușcă”, s-a desfășurat în primul weekend din iunie la Timișoara, iar ca parte din proiect, poeții Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dosa au creat un poem colectiv, finalizat chiar în aceste zile, ca extensie a evenimentului.
Versurile se pot citi pe faleza de la Bega, în spatele Catedralei Mitropolitane:
Florile de cireș înfloresc nevăzute și toamna
în casele bătrâne, în inima mea
ori de câte ori revin acasă
străzile nevăzute până atunci
ajung drumuri știute
& drumurile ajung amintiri
& inima mea e flori de cireș
& creierul meu e o casă bătrână
în care tu îți încălzești picioarele degerate
la soba în care arde cireșul uscat.
Bega curge limpede, stele și turnuri
de apă se reflectă în ea, din depou tramvaiul
își sună clopoțelul, vatmanul strălucește-n livrea.
& seara & dimineața în orașul acesta străin
e cel puțin o casă în care te-așteaptă cineva
ai venit în sfârșit, spune. intră-n curtea mea interioară. plouă
peste cireșele din iosefin. & seara & dimineața e acasă în orașul străin.
Poemul este dedicat Timișoarei și oamenilor săi.
„Mi-am dorit mult să rămână ceva concret în urma proiectului și aveam demult ideea unui poem colectiv”, a declarat Loredana Munteanu, fondatoarea Asociației „Arta Nu Mușcă” și organizatoare a evenimentului.
„Cum ai descrie Timișoara în două cuvinte?” a fost una dintre întrebările regăsite în formularul de înscriere în călătoriile cu Tramvaiul Poeziei, răspunsuri care le-au folosit poeților ca sursă de inspirație în realizarea poemului colectiv. O serie de cuvinte sau sintagme oferite de participanții la eveniment apar în acest poem, printre care se numără: florile de cireș, Bega, acasă, tramvaiul sau casele bătrâne.
Tramvaiul Poeziei a ajuns pentru prima dată în afara Bucureștiului, la Timișoara, oferind publicului ocazia incursiunii în lumea poeziei contemporane, a orașului, în compania unor artiști locali care au susținut recitaluri muzicale inedite la flaut, vioară și violoncel, și a unui ghid turistic local care-a punctat pe traseu povești valoroase despre Timișoara.
Preț de două ore, în două zile consecutive, participanții s-au bucurat de cinci călătorii în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi, de lecturi ale celor cinci poeți și de dialoguri cu esență moderate de Anca Vancu.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Asociaţia „Arta nu muşcă” a fost înfiinţată în anul 2012, cu focus pe proiecte culturale cu caracter artistic și educativ în spații publice, cu scopul de a promova și facilita arta către publicul larg.
foto: Asociaţia „Arta nu muşcă”
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDe ce nu e tras la raspundere acel arhitect responsabil pentru dunga galbena care af fi trebuit sa se duca de la sine?