Sinagoga din Cetate găzduiește expoziția „Rădăcini și reflecții” realizată de Veronica Taussig. Aceasta s-a născut în 1948, la Timișoara, dar locuiește și lucrează de mulți ani în Viena. A fost dintotdeauna interesată de artă, este un colecționar pasionat de artă contemporană și, după ce a împlinit 60 de ani, a debutat ca artist. Expoziția din Sinagoga din Cetate este cea de-a 14-a, după Praga, Berlin, Viena, Łódź, Budapesta, Varșovia și Sankt Petersburg.
Ideea acestei expoziții a apărut după ce Veronica Taussig a vizitat Sinagoga din Cetate, proaspăt renovată. S-a revăzut, copil fiind, alături de mama, bunica și străbunica ei și atunci și-a spus că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara, așa că a contactat-o pe Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești, pentru a-i prezenta această idee.
„Este o mare bucurie pentru Comunitatea Evreiască din Timișoara să fie gazda acestei expoziției semnate Veronica Taussig, în superba Sinagogă din Cetate. Pentru cineva care a plecat din orașul natal încă de pe vremea când era copil e ca o călătorie în timp. Mergând pe urmele familiei, Veronica Taussig a redescoperit școli, străzi, parcuri, care ies încet-încet la lumină din amintirile încețoșate din copilărie. Unul dintre scopurile principale ale Comunității Evreiești din Timișoara este să păstreze moștenirea evreiască, dând tinerei generații șansa să cunoască și să prețuiască tot ce au lăsat cei de dinainte. Suntem foarte recunoscători că, prin arta ei, Veronica Taussig construiește un pod între trecut și prezent, între Timișoara și cei care au plecat de aici în lumea largă. Prin arta sa vibrantă, modernă și colorată, pe care o aduce în această sinagogă construită în stil maur-eclectic, a reușit să lege, peste timp, ceea ce a fost cândva comunitatea noastră cu noile moduri de exprimare artistică. E foarte important să reușim să ne ținem serviciile religioase, fiind, în același timp, parte integrantă în viața culturală a Timișoarei, în general, dar mai cu seamă în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii”, a precizat Luciana Friedmann.
Lucrările Veronicăi Taussig, realizate din poliuretan, aluminiu lăcuit și oțel, sunt influențate de tradiția constructivistă, dar includ, uneori, forme aproape organice. Artista duce de la distanță un dialog cu artiști precum Henri Matisse, Hans Arp, Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, El Lissitzky, Alexander Calder.
Veronica Taussig a spus, joi seara, că a lucrat ca designer de interior și i-a plăcut mereu arta, iar ideea de a face o expoziție i-a venit în urma unei vizite pe care a făcut-o cu soțul la Muzeul de Artă Modernă din New York.
foto: Tion
Trimite articolul
XI-a zis cineva ca aia NU e arta ? !
-
Cine?E vreunul care STIE ce e arta printre cei care ar trebui sa ii spuina mamaiei sa mearga la cratite?