Proiectul „Unitate în diversitate – basme românești și africane” a început în luna iunie a acestui an, la care au participat în jur de 250 de elevi din clasele primare de la mai multe școli din Timișoara, și anume Școala Gimnazială nr. 13, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancuˮ și Colegiul Național Bănățean.
Ca primă parte a proiectului, elevii au urmărit un spectacol de teatru, regizat de Bogdan Sărătean, inspirat dintr-un basm african. În rolurile principale au fost Andrada Grosu și Shama Leah, o actriță din Uganda.
În continuarea proiectului, elevii au participat la mai multe ateliere, în cadrul cărora au avut oportunitatea de a descoperi continentul african, ce tradiții există, viața locuitorilor, dar și elemente din fauna și flora zonei.
Pornind de la cele învățate în urma spectacolului, elevii au scris povești sau au realizat desene. Luând inspirație din creațiile copiilor, echipa artistică din cadrul proiectului a realizat un basm original, numit „Povestea omului care nu voia să îmbătrânească și a cimpanzeului Bobiță, pentru care timpul nu exista”.
„Acțiunea se petrece în Timișoara și îi are ca protagoniști pe cimpanzeul Bobiță, stabilit deja de mulți ani în orașul de pe Bega, și pe domnul Ioachim, cel care suferă de un fel de boală, cea a trecerii timpului. Basmul vorbește pe înțelesul copiilor despre teme profunde, precum fericirea, bătrânețea, prietenia, și îndeamnă la trăirea prezentului și la prețuirea fiecărei clipe”, povestesc organizatorii proiectului.
Basmul a marcat finalul proiectului „Unitate în diversitate – basme românești și africane”, iar povestea este disponibilă online în format audio și scris AICI.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Trimite articolul
Xau descoperit foametea si paduchii?